Musevi: ABD İran’a yönelik silah ambargosunu sürdürme hedefine ulaşamayacak

  • 27 Temmuz 2020
  • 1.250 kez görüntülendi.
Musevi: ABD İran’a yönelik silah ambargosunu sürdürme hedefine ulaşamayacak

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD’nin İran’la ilgili başka ülkelere silah ambargosunun uzatılması için baskısına işaretle, uluslararası camianın ABD’nin illegal ve zorbacı talepleri karşısında boyun eğmeyeceğini vurguladı.

Bugün düzenlediği basın toplantısında konuşan Musevi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İran silah ambargosunun garanti altına alınması gerektiği ile ilgili iddiası hakkında, ‘ABD’liler bu sorunu çözmek için her türlü çabayı gösteriyorlar. Hem BM Güvenlik Konseyi düzeyinde hem de bölgesel düzeyde tüm ülkeler üzerinde büyük baskı yarattılar. Güvenlik Konseyi’nin daimi olan ve olmayan üyeleri baskı altındadır, ancak hem dostlara hem de Güvenlik Konseyi üyelerine İran’ın ABD baskısı altında 2231 kararın yasal hakkından mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğunu söyledik’ diye konuştu.
Musevi, ‘Arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmelere göre, ABD’nin bu hedefe ulaşmasının ve diğer ülkelerin ABD’nin zorbalık ve gayri meşru taleplerine uymasının mümkün olmadığını düşünüyoruz. Amerikan baskısının duracağını ve boşuna bir şey yaptıklarını anlayacaklarını umuyoruz. İran ayrıca yasal hakkını elde etmek için çaba gösterecektir’ diye ekledi.

Musevi, ABD’nin Afganistan Özel Temslcisi Zalmay Halilzad tarafından ortaya atılan iddialara yanıt olarak, ‘Amerikalıların bölgemiz ve özellikle Afganistan’da iş birliği hakkında söyledikleri veya yaptıkları konusunda dürüstlük bulunmamaktadır. İran, ABD’yi dürüst görmüyor ve bölgede bulunmalarını özellikle Afganistan’da istikrarsızlığa ve güvensizliğe neden olduğunu düşünüyoruz’ dedi.

İran için önemli olanın Kabil hükümetinin Afganlar arası diyaloğa odaklanması olduğunu belirten Musevi, ‘Bu konudaki herhangi bir yabancı müdahaleyi reddediyoruz. Elbette İran İslam Cumhuriyeti, Afganistan’da barış ve istikrarın sağlanması için kullanabileceği kapasitelere sahiptir’ ifadesini kullandı.

Siyonist rejim Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun İran’ın Suriye’deki askeri varlığına izin vermeyeceklerine dair iddiası hakkında ise Musevi, Siyonist rejimin varlığının İran için yasadışı ve illegal olduğunu, Siyonistler’in İran’ın nerede ve nasıl bulunması konusunda söz söyleyecek konumda olmadıklarını vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.