Museviyan: İran’ın stratejisi toprak bütünlüğünü korumaktır

  • 23 Mart 2017
  • 1.004 kez görüntülendi.
Museviyan: İran’ın stratejisi toprak bütünlüğünü korumaktır

İran’ın eski diplomatlarından ve ABD Prinston üniversitesi hocası Hüseyin Museviyan, İran stratejisinin toprak bütünlüğünü savunmak olduğunu söyledi.

Lübnan Lorian Lojer gazetesine demeç veren Museviyan, ABD’nin İran hükümetini düşürmeye çalıştığını ve İran stratejisinin d kendini savunmak olduğunu belirtti.

İran’ın hiçbir zaman gerginlik peşinde olmadığını ifade eden Museviyan, 2011 yılından itibaren Arap-Müslüman dünyasının geniş değişikliklere şahit olduğunu ve İran’ın bu gelişmelerin nihai kazananı olduğunu söyledi.

İran’ın sultacı politikaları olduğunu iddia edenlerin kamuoyunu yanılttığını ifade eden Museviyan, İran’ın her zaman kendini savunduğunu ve hiç biz zaman bölgenin kayyumu gibi davranmadığını söyledi.

Arap ülkelerinin onlarca yıl önceden yabancı güçleri güvenlik bahanesiyle bölgeye davet ettiklerini ifade eden Museviyan, bunun kötü bir seçenek olduğunu ve bölge ülkeleri arasında AB gibi güvenlik bir işbirliğine gerek duyulduğunu söyledi.

İran’ın defalarca İran ve Fars Körfezi ülkeleri arasında işbirliğinin artması önerisi verdiğini ifade eden Museviyan bu önerinin diğer ülkeler tarafından kabul edilmediğini söyledi.

Museviyan Suriye kriziyle ilgili, ‘’İran her zaman Suriye veya diğer bölge krizlerinde herkesin onayladığı siyasi çözüm istemektedir. Suriye yıkılırsa bunun zincirleme devam edilmesi söz konusudur, bundan dolayı Suriye ve diğer Arap ülkelerinin toprak bütünlüğü anlaşılması gereken ilk şey olmalı. Anlaşılması gereken ikinci şey terörizmin kökenini kazmak için gerçek bir politika uygulanmalı ve üçüncü olarak Azınlıklar hakları üzerinde anlaşmaya varılmalıdır’’ dedi.

Museviyan, halkların kendi kaderlerini belirlemelerine izin verilmesi gerektiğini ve bunun da BM denetiminde bir seçimle mümkün olabileceğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.