Musul operasyonu yakında başlıyor

  • 19 Şubat 2016
  • 722 kez görüntülendi.
Musul operasyonu yakında başlıyor

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, Musul’un IŞİD’den alınması amacıyla düzenlenecek operasyonunun yakın bir tarihte olacağını belirtti.

Meclis Başkanı Cuburi, Musul Valisi Nevfel Sultan Hamadi, Erbil Valisi Nevzat Hadi, Musul operasyonlar birimi komutanı General Necim Cuburi ve Musul’daki 200 aşiret temsilcisinin katılımıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) Erbil kentinde düzenlenen Birinci Musul Aşiretler Konferansı’nda konuştu.

Aşiretler arasındaki dayanışmaya vurgu yapan Cuburi, “Aşiretlerin dayanışması ve birlikteliği kentin kurtuluşuna yakınlaştığımızın bir göstergesidir. Bu toplantı kurtuluşa yakın olduğumuzun ispatıdır. Ramadi ve çevresinin kurtarılmasından sonra Musul’un da kurtuluşunun yakın olduğuna inanıyorum” dedi.

Musul operasyonu hazırlıklarına değinen Cuburi şunları kaydetti:

“Operasyonun başlama saati yaklaştı. İdari, askeri yetkililer, aşiret ve Peşmerge güçlerinin güçlü iradesiyle bu süreç ilerleyecektir. Bu güçler, el ele vererek Musul’u terör örgütünden kurtaracaktır. Musul operasyonu için her türlü hazırlık yapılmalıdır. Herkesin de bu noktada yardımcı olması gerekiyor. Operasyona katılacak silahlı birimler ve Peşmerge güçlerine silah desteğinde bulunulmalıdır. Bu savaş bizim savaşımızdır. Halkın evine dönmesi, bölgede asayiş ve istikrarın sağlanması için terör örgütü hezimete uğratılmalıdır.”

 “IŞİD ÇIKARILDIKTAN SONRA HİÇBİR MİLİS GÜÇ MUSUL’DA BULUNMAMALIDIR”

Musul’dan, Erbil ve Duhok kentlerine kaçan sığınmacılara yaptığı yardımlar nedeniyle IKBY teşekkür eden Cuburi, “Kürdistan bölgesi yönetimi ve halkının sığınmacılara gösterdiği alaka tarihe geçecektir. Ancak sığınmacıların ihtiyaçları artmış durumda. Kürdistan bölgesi bu yükü tek başına kaldıramaz” diye konuştu.

Bölgedeki farklı unsurlar arasında etnik bir çatışma ihtimaline karşı uyarıda bulunan Cuburi sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Herkesin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Musul’un kurtarılmasından sonra iki hususun üzerinde durmalıyız. Birincisi, sosyal barışın sağlanması, husumetlerin ortadan kaldırılması ve devletin güvenlik birimleri dışında bölgede hiçbir silahlı unsurun bulunmaması gerekiyor. Yasaların egemenliği kabul edilmelidir. İkincisi de Musul vilayetinin tamamı terör örgütünden temizlenmelidir. Tüm aşiretler bu konuda mutabıktır. IŞİD çıkarıldıktan sonra hiçbir milis güç Musul’da bulunmamalıdır.”

“OPERASYON BİRİMİNE ÇOK GÜÇLÜ SİLAHLAR ULAŞTIRILDI”

Musul operasyonlar birimi komutanı General Necim Cuburi de operasyon hazırlığı kapsamında kendilerine güçlü silahların ulaştırıldığını dile getirerek, “Operasyon birimine çok güçlü silahlar ulaştırıldı. Elimizdeki silahlar, Irak’taki hiçbir askeri güçte yoktur diyebilirim. Musul’u her türlü vahşeti uygulayan terör örgütünün pis elinden kurtaracağız” şeklinde konuştu.

Cuburi, Başbakan Haydar el-İbadi’nin Musul operasyona büyük önem verdiğine dikkati çekerek, “Sayın İbadi, operasyonu bizzat yöneteceğini bildirdi. Musul civarına yerleştirdiğimiz askeri birliklerle gece gündüz hazırlıkları tamamlamak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Musul İl Meclisi Başkanı Beşşar Kiki de Sünni Arap aşiretlerin operasyondaki rolünün belirleyici olacağına vurguda bulunarak bölgedeki tüm güçlerin ortak hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.