Myanmar Müslümanları aleyhindeki cinayetleri araştırmak için özel uzman belirlendi

  • 31 Mayıs 2017
  • 867 kez görüntülendi.
Myanmar Müslümanları aleyhindeki cinayetleri araştırmak için özel uzman belirlendi

BM teşkilatı Myanmar Müslümanlarına yönelik işlenen cinayetler ve insanlık dışı girişimleri araştırmak için bağımsız uzmanlar görevlendirdi.

El-Alem televizyonunun verdiği habere göre BM Teşkilatı dün, Myanmarda, hükümet güçlerinin azınlık Müslümanlara yönelik cinayetlerini yerinde araştırmak ve incelemek için üç bağımsız uzmanı görevlendirdi.

Bu araştırma heyetinin başkanlığını ise Hindistan’ın en yüksek yargıçlarından Andira Case yürütecek.

BM ayrıca Myanmar yönetiminden bu araştırma komitesi ile yakın işbirliğinde bulunmasını istedi.

Öte yandan Myanmar’da sivil toplum kuruluşları (STK), hükümete ülkedeki insan hakları ihlallerinin araştırılması için Birleşmiş Milletler (BM) misyonu ile iş birliği yapması çağrısında bulundu.

Çoğu etnik toplulukların yaşadığı bölgelerden 50 STK temsilcisi, yayımladıkları ortak bildiride, misyonun hem Myanmar halkı hem de verdikleri hukukun egemenliği ve insan hakları mücadelesi için önemli olduğunu belirtti.

“Gerçekleri Araştırma Misyonu, Myanmar hükümetinin, insan haklarını savunmasına yardımcı olacaktır.” ifadeleri kullanılan bildiride, misyonun, ülkede gerçekleri ortaya çıkararak ve insan hakları ihlallerinde bulunanları belirleyerek, gelecekte benzeri suçların işlenmesini önleyeceği ve hukukun egemenliği kültürünü yerleştireceği vurgulandı.

Bildiride, “Yetkililerin, Arakan, Kaçin, Şan ve diğer etnik eyaletlerdeki insan hakları ihlallerini araştırmak için BM misyonuyla iş birliği yapmasını istiyoruz.” ifadesine yer verildi.

BM İnsan Hakları Konseyinin Arakan’lı Müslümanların maruz kaldığı insan hakkı ihlallerinin ortaya çıkarılması amacıyla bir misyon kurulmasına yönelik önergesi, 24 Mart’ta üye 47 ülkenin ortak kararıyla kabul edilmişti. Myanmar Dışişleri Bakanlığından kararın alınmasının ardından yapılan açıklamada, önerinin meseleyi zamanında çözmek yerine daha fazla alevlendireceği ileri sürülmüştü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.