Netanyahu’nun cehennem günleri, rakipler kabine kurma eşiğinde

  • 01 Haziran 2021
  • 304 kez görüntülendi.
Netanyahu’nun cehennem günleri, rakipler kabine kurma eşiğinde

Siyonist rejim haber kaynakları, Netanyahu rakiplerinin yeni kabine kurmaya karar verdiklerini duyurdular. Anlaşma sağlanırsa Netanyahu 12 yıl başbakanlık koltuğundan çekilerek yolsuzluk dosyalarının kovuşturulmasını beklemek zorunda kalacaktır.

Korsan rejim İsrail Mart 2019 tarihinden Mart 2021’e kadar 4 meclis seçimi gerçekleştirmek zorunda kaldı. Her 4 seçimde de hiçbir parti veya akım mecliste salt çoğunluk yani 61 sandalye kazanmayı başaramadı. Geçen sene Netanyahu ve Gantz arasında kurulan koalisyon hükümeti de kısa sürdü ve sadece 7 ay sonra yolun sonuna geldi. Geçen Mart seçimleri ardından Netanyahu bir kez daha kabine kurmakla görevlendirildi fakat 28 günlük yasal sürede başarısız kaldı ve ırkçı rejim elebaşı Reuven Rivlin 5 mayıs günü Yair Lapid’i yeni kabineyi kurmakla görevlendirdi.

Lapid’in 28 günlük yasal süresi Çarşamba günü dolmak üzereyken ırkçı rejim kaynakları Yair Lapid’in, sağcı Yamina parti lideri Neftali Benet ile yeni kabineyi kurmak konusunda anlaştıklarını duyurdu. Benet ve Lapid, “Değişim” blokunu kurarak İsrail rejiminde değişiklikler için ortak kabine kuracaklarını duyurdular.

Bu arada Netanyahu adeta cehennem günleri geçiriyor. Bir yandan 12 yıl aradan sonra başbakanlık görevini devretmek zorunda kalırken diğer yandan başbakanlık koltuğunu kaybetmesi durumunda mahkemelerde görülen 4 suç dosyası nedeni ile hapse atılabilir. Bu yüzden Netanyahu, Lapid ve Benet arasında sağlanan anlaşmaya tepki olarak ağır şekilde Benet’e saldırdığı bir video yayınladı. Netanyahu sağcı Benet’in şimdi “sol hükümetin” başbakanı olmak istediğini söyledi.

Lapid ve Benet arasında sağlanan anlaşmaya rağmen kabinenin kurulması şimdilik kesinlik kazanmamıştır zira ikili mecliste 61 sandalyenin desteğini kazanmak için “Müşterik Arap Listesi”nin desteğine ihtiyacı vardır. Görünüşe göre Müşterik Arap Listesi-Raim, Lapid ve Benet arasında sağlanan koalisyonu Benyamin Netanyahu kabinesine tercih ediyor.

“Times of İsrail” gazetesi, korsan rejimin 12. TV kanalından naklen yeni kabinenin kurulması için anlaşma sağlandığını ve kabinenin 8 Haziran tarihinde yemin edeceğini duyurdu. Sağlanan anlaşmaya göre Benet Eylül 2023’e kadar başbakan olacak ve ardından Lapid ise Kasım 2025 tarihine kadar bu koltukta olacaktır. Başka bir ifade ile Lapid ve Benet de Netanyahu ve Gantz gibi dönüşümlü başbakanlık yapacaklar.

Fakat unutulmaması gereken konu, Lapid ve Benet arasında koalisyon hükümetinin kurulması durumunda bile, tıpkı Netanyahu ve Ganz arasında dönüşümlü başbakanlık kabinesi gibi uyumlu ve entegre bir kabine olmayacağıdır. Zira kurulacak olan kabine parti ve şahsiyetler açısından çok farklı ve hatta çelişen görüşlerden oluşacaktır.

Bu kabinede Benet gibi sağcılar Lapid gibi solcuların yanında olacak, laikler ise dinciler ve Yahudiler de Araplar yanında yer alacaklar.

Bu bağlamda Lapid yaptğı açıklamada “dinci ve laik, sol ve sağın, geniş bir liberal ve ulusal ılımlı blok oluşturduğu, bu kabinede Yahudiler ve Arapların yan yana oturarak yüksek sesle düşünürken birlikte yaşamaya ve hukukun üstünlüğüne inandıklarını belirten bir kabine oluşturmak istediğini” söyledi.

Gerçi Lapid bu konuyu kendi kabinesi için bir imtiyaz olarak belirtiyor fakat, gerçekte bu konu, kabinenin uyum eksikliğinin ve kırılganlığının en önemli göstergesidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.