Nijerya İslami Hareketi: Şeyh Zakzaki’ye Bedensel ve Psikolojik İşkence Uygulanıyor

  • 11 Ocak 2018
  • 1.097 kez görüntülendi.
Nijerya İslami Hareketi: Şeyh Zakzaki’ye Bedensel ve Psikolojik İşkence Uygulanıyor

Nijerya’da sağlık durumu son birkaç günde oldukça ağırlaşan Şeyh İbrahim Zakzaki’nin serbest bırakılması için kampanya başlatıldı. Protesto gösterilerine polis çok sert müdahale etti.

Nijerya’da 2015 yılındaki Zaria katliamından sonra tutuklanmasına rağmen hala mahkemeye çıkarılmayan ve henüz hakkında herhangi bir suçlama bile yapılmayan Nijerya İslami Hareketi lideri Şeyh İbrahim Zakzaki’nin sağlık durumunun kötüleştiği bildirildi. Zakzaki’nin hücre hapsinde tutulması ve kimse ile görüştürülmemesinin de sağlık durumundaki ciddiyetin bir göstergesi olduğu kaydediliyor. Öte yandan durumu son birkaç günde daha da ağırlaşan Zakzaki’nin kendi doktoru tarafından muayene edildiği ve doktorun felç ihtimalinden bahsettiği belirtiliyor.

Nijerya Federal Yüksek Mahkemesi’nin söz konusu tutukluluk hakkında yasadışı olduğu ve temel hakların ihlal edildiği kararını vermiş olmasına rağmen iktidardaki Muhammed Buhari, Zakzaki’yi serbest bırakmaya yanaşmıyor.

Diğer yandan Kaduna başta olmak üzere Katsina, Zaria, Azare ve İllela gibi şehirlerde, Şeyh İbrahim Zakzaki’nin serbest bırakılması için yüzlerce İslami Hareket destekçisi toplandı. Polisin zaman zaman çok sert müdahalelerde bulunduğu gösterilerde iki protestocunun açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Bu arada Nijerya İslami Hareketi adına yapılan bir basın açıklamasında da Zakzaki’nin 2015 yılındaki Zaria gösterisinde kendisine ateş edilmesi sonucu aldığı yaraların halen tedavi edilmediği belirtildi. Tutuklandığı andan itibaren kendisine bedensel ve psikolojik pek çok işkencenin yapıldığı vurgulandı. Tedavi olmasına izin verilmediği hatırlatıldı. İnsan hakları kuruluşları yardıma çağrıldı.

Ayrıca federal hükümetin barışçıl gösterilere karşı takındığı tavır da kınandı. Şeyh İbrahim Zakzaki ve eşinin serbest bırakılması çağrıları yapıldı.

Diğer yandan İngiltere’de faaliyet gösteren İslami İnsan Hakları Komisyonu da konu ile ilgili olarak bir kampanya başlattı. Söz konusu komisyon imzalanmak ve Nijerya federal hükümetine gönderilmek üzere onlayn (online) bir dilekçe hazırladı.

Dilekçe de Şeyhin ve eşinin serbest bırakılması, tıbbi müdahaleye izin verilmesi istendi. Mevcut durumun devamının Nijerya hükümeti için bir itibar kaybı olduğu hatırlatılarak, duyarlı insanların dilekçe taslağını doldurup ilgili mail adresine göndermesi talebinde bulunuldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.