Nijerya Ordusu Erbain Merasimine Saldırdı: 100 Şehit

  • 15 Kasım 2016
  • 1.372 kez görüntülendi.
Nijerya Ordusu Erbain Merasimine Saldırdı: 100 Şehit

Nijerya’nın Kaduna eyaletinin Zaria şehrinde, bugün İmam Hüseyin’in şehadetinin 40.gününün yıldönümü münasebetiyle Nijerya İslam Hareketi önderliğinde binlerce Ehlibeyt aşığının katılımıyla düzenlenen Erbain merasimine Nijerya ordusu tarafından saldırı düzenlendi.

Nijerya ordusu Erbain merasimi kapsamında yürüyüş gerçekleştiren aralarında yaşlıların, çocukların ve kadınların da bulunduğu topluluğa 3 ayrı noktadan saldırarak uzun namlulu silahlarla rastgele ateş açtı.

Nijerya ordusu törene katılanların Erbain yürüyüşünü engellemek için defalarca kez biber gazı kullandı.

İslami İnsan Hakları Komisyonu Erbain töreni öncesinde Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari’ye mektup yazarak Erbain merasimine katılacak Müslümanların can güvenliğinin sağlanması isteğinde bulunmuştu.

Ancak İslami İnsan Hakları Komisyonu ve Nijerya İslam Hareketi’nin tüm çabalarına rağmen Nijerya ordusu Erbain merasimine katılan sivillere saldırarak 100 kişiyi vahşice katletti ve yüzlerce kişiyi de yaraladı.

Haber kaynaklarının verdiği bilgilere göre; Nijerya ordusu Erbain merasimi hazırlıkları başladığı andan itibaren söz konusu töreni sabote etmeyi planlıyordu. Nijerya ordusunun saldırı planı yetkililerin bilgisi dâhilinde gerçekleşti.

Öte yandan; Nijerya devleti Nijerya İslam Hareketi’nin ülkedeki nüfuzunu azaltmak ve hareketin üyelerini fişlemek amacıyla kanlı bir baskı dönemi başlattı.

Hatırlanacağı üzere; Nijerya ordusu, 12 Aralık 2015 tarihinde Zaria’da Nijerya İslam Hareketi’ne ait bir mescide saldırmış ardından hareketin lideri Şeyh İbrahim Zakzaki’nin Zaria şehrindeki evine baskın düzenleyerek binlerce Müslüman’ı katletmişti. Olayın ardından ağır yaralan Şeyh Zakzaki ve eşi insan haklarına aykırı bir biçimde tutuklanmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.