Nubaht: İran’ın mazlumlara destek politikası değişmez

  • 12 Eylül 2017
  • 1.156 kez görüntülendi.
Nubaht: İran’ın mazlumlara destek politikası değişmez

İran Hükümet Sözcüsü, Tahran’ın Myanmarlı Müslümanlar’a yardım için tüm diplomasi araçlarını kullanacağını ifade etti.

İran Hükümet Sözcüsü Muhammed Bakır Nubaht bugün düzenlediği basın toplantısında, Müslümanlar başta olmak üzere mazlumlara desteğin İran’ın değişmez politikası olduğunu ifade etti.

Sözcü, Myanmar hükümet ve ordusunun ülkedeki katliamdan sorumlu olduğunu belirterek, İran’ın Myanmarlı Müslümanlar’ın acılarını paylaştığını söyleyerek, Myanmarlı Müslümanlar’a yardım için elinden geleni yapacağını kaydetti.

Myanmar ordusunun ülkenin batısındaki Rahin vilayetindeki Rohingyalı Müslümanlar’a yönelik 25 ağustostan itibaren başlattığı yeni saldırılarında şimdiye kadar 6 bini aşkın Rohingyalı Müslüman hayatını kaybetmiş ve 8 bin Müslüman da yaralanmıştır.

İslami Şura Meclisi Başkanı Uluslararası İlişkiler Özel Danışmanı Emirabullahiyan da, Myanmar’lı Müslümanlar’ın katliamını kınadı.

Myanmar’daki cinayetlerde Müslümanlara karşı yapılan şiddete işaret edip küresel toplumun bu konuda sürdürdüğü sessizliğini kınayan Emirabdullahiyan, AB’nin buna tepki göstermesini istedi.

İran Meclis Başkanı Uluslararsı İlişkiler Özel Danışmanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Hollanda’nın Tahran Büykelçisi Suzana Terstal ile yaptığı görüşmede, Myanmar’daki cinayetlerde Müslümanlara karşı yapılan şiddete de işaret edip küresel toplumun bu konuda sürdürdüğü sessizliğini kınayarak şöyle dedi: AB ülkeleriyle Hollanda’dan bu konuda belirli bir tavır ortaya koyarak işlenmekte olan insani facianın önlenmesi için çaba sarf etmesini bekliyoruz.

Myanmar’da Müslümanlar’a yapılan cinayetlerle ilgili bir açıklamada Tahran Başsavcısı’ndan geldi.

Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Devletabadi, Myanmar Rejimi’nin Arakanlı Müslümanlara soykırım uyguladığını ve bunun büyük bir cinayet olduğununu söyledi.

Tahran Başsavcısı Abbas Caferi Devletabadi, Myanmar’da Rohingya Müslümanlarına uygulanan zulümler ve işkenceleri şiddetle kınadı.

“Myanmar Rejimi’nin bu cinayetleri kelimenin tam anlamıyla soykırımdır” diyen Tahran Başsavcısı, şunları kaydetti: İran’daki insan hakları durumuyla ilgili sahte raporları ileri süren uluslararası kurum ve kuruluşlar Myanmar’daki cinayetlere göz yumuyor.

Caferi Devletabadi, “Myanmar Rejimi’nin Nobel ödüllü biri tarafından uyguladığı bu soykırım insan haklarından yana olduklarını iddia edenler için yüz karasıdır. Çünkü masum Müslümanların ölümü karşısında sessiz kalıyorlar” diye konuştu.

Bu arada İslami Şura Meclisi Dış Politika ve Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı Kemal Dehgani Firuzabadi, İRNA’ya yaptığı açıklamada, Komisyon’un yarın Myanmarlı Müslümanlar’ın soykırımı gündemiyle acil olarak toplanacağını bildirdi.

Dehgani Firuzabadi, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri başta olmak üzere ilgili yetkililerin İran İslam Cumhuriyeti’nin Myanmar ile ilgili son girişimlerinin takibi için davet edildiğini ifade etti.

Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı, Myanmarlı Müslümanlar’ın dramından üzüntü duyduğunu dile getirerek, ülkelerin uluslararası örgütlerden Myanmarlı Müslümanlar’ın sorununun çözümü için girişimde bulunmasını istemeleri gerektiğini belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.