Nur uydusu ABD ve Batı’yı şaşkınlığa uğrattı

  • 28 Nisan 2020
  • 1.011 kez görüntülendi.
Nur uydusu ABD ve Batı’yı şaşkınlığa uğrattı

İranlı gazeteci Mehdi Azizi ülkesinin uzay programını yakından takip eden deneyimli bir isim. Azizi’ye göre İran Devrim Muhafızlarının başarıya ulaştırdığı uzay programı Batı için büyük bir sürpriz oldu.

ABD ve Avrupalı istihbarat örgütlerinin, ülkesinin uzay programının başarısız olması için çeşitli girişimlerde bulunduğuna dikkat çeken İranlı gazeteci programın aynı zamanda bir istihbarat başarısı olduğu görüşünde:

“Nur uydusunun başarıyla uzaya fırlatılmasında dikkatimizi çeken en önemli konu ABDve Avrupa istihbarat servislerinin bu plandan habersiz kalmalarıydı. Bu durum onların şaşkınlığa uğramasına neden oldu. Ayrıca İran için de istihbarat alanında önemli bir başarı sayılır. Ama önceki fırlatma denemelerinin başarısız olunmasında ABD’nin ektisi var mıydı sorusuna geldiğimizde bunun uzak bir ihtimal olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü ABD ile Batı İran’ın askeri programları ve kazanımlardan asla hoşlanmıyor. İran’ın nükleer alanındaki başarılarının önünü almak amacıyla ABD tarafından İranlı bilim insanlarına yönelik düzenlenen suikastları da bu çerçevede yorumlayabiliriz. İran’ın Nur uydusunu başarıyla fırlatabilmesi için tabii ki geçmişteki deneyimlerinden faydalanması gerekiyordu. Doğal olarak da böylesi teknolojik alanlarda denemeler bazen başarısız olabilir. Dolayısıyla bilimsel konularda bir denemenin başarıyla sonuçlanmaması yenilgi demek değildir.”

İran’ın başarılı uzay programı ile askeri stratejisini artık savunma pozisyonundan caydırıcılık konumuna taşıdığını vurgulayan Mehdi Azizi, İran’a uluslararası denklemde hem askeri hem de siyasi alanda yeni bir denge kabiliyeti kazandırdığına dikkat çekiyor:

“İran’ın yaptırımlara maruz kaldığı ve koronavirüsün dünya ülkelerine yayıldığı bu süreçte Tahran’dan dünyaya önemli bir mesaj verildi. Bu da şu demektir ki İran askeri alanda kendi yetenekleri ve kabiliyetlerine dayanarak yerli imkanlarıyla dışa bağımlı olmadan büyük başarılara imza atabilir. İran’ın ilk kez uzaya askeri bir uydu göndermesi hem askeri alanda yeni denge kuracak hem de uluslararası ve bölgesel denklemlerde etkisini gösterecektir. Bir başka deyişle İran artık savunma alanı aşamasını geçmiş ve etkili bir caydırıcılık aşamasına gelmiştir. İşte bu konu ABD’nin İran’a karşı tehditlerini engelleyecektir.”

Son olarak İran Körfezi’nde yaşanan ABD-İran donanmaları arasındaki gerilime dikkat çeken deneyimli gazeteci, ABD’nin en küçük maceracı hamlesinin bile İran tarafından karşılıksız bırakılmayacağı görüşünü savundu:

“ABD bu tehditleri iç ve dış siyasete malzeme etmek için savuruyor. Bir başka ifadeyle Trump’ın İran’ı tehdit etmesi ya seçimleri kazanmak için yapılan bir hamle ya da ülkesindeki durumu istikrarlı hale getirmek için söylenen sözlerdir. Onların bu tehditleri ciddi değildir, ama eğer İran konusunda en ufak bir hata bile yaparlarsa karşılığını görecekler. İran ülkenin hava sahasını ihlal eden ABD’ye ait İHA’yı düşürdüğünde ve Ayn’ul Esad üssünü füzelerle vurduğunda dediklerini yerine getirdiğini ispatlamıştır.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.