Öğrenci günü; İran halkının emperyalizme karşı sembolüdür

  • 07 Aralık 2022
  • 86 kez görüntülendi.
Öğrenci günü; İran halkının emperyalizme karşı sembolüdür

Bugün (hicri şemsi)16 Azer 1401, Miladi 7 Aralık 2022 Çarşamba ve bugün İslami İran takviminde öğrenci günü olarak adlandırılmıştır.

7 Aralık 1953 tarihinde, İranlı öğrenciler Amerika’nın dönem başkan yardımcısı Richard Nixon’un Tahran’a ziyareti ve Washington’un Tahran içişlerine müdahalesine itiraz amacıyla Tahran üniversitesi önünde toplanarak gösteri düzenlediler.

Sözkonusu itiraz gösterileri Pehlevi rejimi askerlerinin öğrencilere saldırılarına neden olurken, üç öğrenci şehit oldu, yüzlerce öğrenci de yaralandı.

Öğrenci günü, Amerika’nın İran’a yönelik müdahaleci siyasetlerine yönelik  tarihi itirazı ve öğrencilerin kıyamının hatırlatıcısıdır.

İran’daki öğrenci hareketinin tarihsel kimliğini ve oluşum ve rol oynama sürecini incelemek, öğrenci topluluğunun misyonunu her zaman doğru teşhis ve analizle İran’ın ulusal çıkarları çerçevesinde tanımladığını göstermektedir.

Emperyalizm karşıtı bir söyleme ve dini ve devrimci idealizme sahip olması, İran öğrenci hareketinin oluşumundan bugüne kadarki en belirgin özellikleridir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.