Pakistan Parlamentosu Askeri Mahkemelerin Kurulmasını Onayladı…

  • 06 Ocak 2015
  • 789 kez görüntülendi.
Pakistan Parlamentosu Askeri Mahkemelerin Kurulmasını Onayladı…

Pakistan Parlamentosu, terörle mücadeleyi amaçlayan askeri mahkemelerin kurulmasını onayladı.

Pakistan Enformasyon Bakanı Pervez Reşit tarafından sunulan askeri mahkemelerin kurulmasına ilişkin tasarı, Parlamento’da 247, Senato da 78 oyla onaylandı.

Reşit, yaptığı açıklamada, “Askeri mahkemelerin kurulması için Parlamento, anayasada gereken değişikliği yaparak onayını verdi, resmen uygulamaya koymak için Cumhurbaşkanının onayına gönderilecek” bilgisini verdi.

342 üyeli Millet Meclisi ve 104 üyeli Senato’da muhalif partilerden Pakistan Halk Partisi ve Birleşik Milli Hareketi tasarıyı destekleyerek lehte oy verirken Pakistan Adalet Hareketi, hükümet ortağı olan İslam Alemleri Birliği ve Cemaat-i İslami Partisi de oturumu boykot etti.

Başbakan Navaz Şerif, Senato oturumunda yaptığı konuşmada, “Askeri mahkemeler iki yıllık bir müddet için kuruluyor. Bu mahkemelerde kimin davası görülecek, buna önce hükümet karar verecek. Çocukları, kadınları ve ordu personelini öldüren en tehlikeli teröristler bu mahkemelerde yargılanacak” dedi.

Yeni yasaya göre, dini gerekçelerle cinayet işleyenler de askeri mahkemelerde yargılanacak. Pakistan’daki dini cemaatler yasaya sert eleştirilerde bulundu.

İslam Alimleri Birliği lideri Mulla Fazlur Rehman, meclis binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Pakistan’ı resmen laik bir ülke yapma yönünde girişim bugünkü anayasa değişikliği ile başlamıştır. Biz buna müsaade etmeyeceğiz, mezhep terörizmi denilen bir şey yoktur, terör terördür, dinle bir alakası yok” ifadesini kullandı.

Yeni yasayla sivillerin de askeri mahkemelerde yargılanacağını belirten Milletvekili Tehmina Dolatana, “Ülkedeki terörle mücadele mahkemelerin yargıçları teröristleri yargılamaktan korkuyor. Bu yüzden askeri mahkemeler kurulmasına karar verildi” dedi.

Pakistan’da geçen yıl 16 Aralık’ta, Peşaver kentinde bir okula yapılan terör baskınında 134’ü öğrenci, 150 kişinin öldürülmesinin ardından terörle mücadele kapsamında askeri mahkemelerin kurulmasına karar verildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.