Pakistan, sınırda teröristlerle etkin mücadele etmeli

  • 10 Mayıs 2017
  • 1.169 kez görüntülendi.
Pakistan, sınırda teröristlerle etkin mücadele etmeli

Geçtiğimiz 26 Nisan tarihinde, terör çetesi mensupları, İran-Pakistan sınırındaki Mircave bölgesinde 9 İranlı sınır muhafızını, devriye görevi yaptığı bir sırada şehit ederken, bir sınır muhafızını da Pakistan topraklarına kaçırdılar.

İran Ordusu Genel Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Ahmed Rıza Purdestan, dün bu bağlamda yaptığı konuşmada, Pakistan hükümetinin teröristlere karşı gerekli tutumu sergilememesi halinde, Pakistan’daki terör yuvalarını imha etmenin İran’ın en tabii hakkı olduğunu söyledi.

Tuğgeneral Purdestan, Pakistan-İran sınırında yer alan Mircave bölgesinde teröristlerin girişimini  ve İranlı sınır güçlerine düzenledikleri pusuya dikkat çekerek, sınır anlaşmalarına göre İran’ın komşu tarafından sınırların kontrolü konusunda görevini yerine getireceği konusunda emin oldukları ama teröristlerin İran sınır güçlerine karşı saldırısında, Pakistan’ın üzerine düşen görevi ve kendi topraklarında teröristler konusunda zaaf içinde olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Tuğgeneral Purdestan, İran silahlı kuvvetlerinin bu tür hareketleri kınadığını belirterek, Pakistan hükümetinin ciddi tutum sergilememesi ve teröristler ve şer güçlerin yuvalarını imha etmemesi halinde, Pakistan topraklarının içinde İran’ın teröristlere karşı operasyon düzenlemesinin İran’ın kanuni ve en açık hakkı olduğunu zira İran’ın güvenliği konusunda kimseyle şakasının olmadığını söyledi.

Bundan önce de İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri yaptığı açıklamada, İran-Pakistan’ın ortak sınırlarında bu vaziyetin sürmesinin Tahran için tahammül edilemez olduğunu, Pakistan yetkililerinin sorumluluk kabul edip, sınırlarda kontrol sağlamaları ve teröristleri de yakalayıp, teslim etmeleri ve de kendi topraklarındaki üslerini de kapatmaları gerektiğini belirtmişti.

İran İslam Cumhuriyeti teröristlere karşı koymak için gereken kabiliyet ve güce ve  bu tür terör eylemlerini gerçekleştirenleri takip edip, cezalandırmak için ciddi iradeye sahiptir kuşkusuz. İranlı yetkililer defalarca Pakistanlı askeri yetkililerle yaptıkları görüşmeler ve oturumlarda, Pakistan toprakları üzerinden İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı terör saldırıları ve eylemlerinin tekrarlanmaması için etkin girişimlerin yapılması gerektiğine vurgu yapmışlardır. Nitekim geçtiğimiz hafta İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Pakistan’a yaptığı ziyaret sırasında, Pakistan Başbakanı ve İçişleri Bakanı ile yaptığı görüşmelerde, sınırdaki sorunların çözümlenmesi ve teröristlerle ciddi mücadele yapılmasına vurgu yaptı.

Ortak sınırlarda sürdürülebilir güvenliğin sağlanması gerekiyor ve sınırlarla ilgili uluslararası protokollerde de bu kabul edilmiş bir ilkedir. Bu yüzden bu bağlamda başka herhangi bir yorum yapılamaz. İran’ın Pakistan yetkililerinden isteği de işte budur. Ancak bu meselenin ebadının aydınlatılması oldukça önemlidir zira, İran ve Pakistan’ın, uzun ortak sınırları var ve bu tür olayların tekrarlanması kuşkusuz iki ülkenin ilişkileri üzerinde olumsuz etki bırakır. Teröristlerin Pakistan toprağı üzerinden İran topraklarına sızıp, terör saldırıları yapabilmesinin sadece bir nedeni olabilir ve o da Pakistan’da teröristlerle mücadeledeki zafiyet ve acziyetten ibarettir. Uluslararası protokollere göre, Pakistan tarafı, sınırda yaşanan bu tür olaylar karşısında hesap ve cevap vermesi gerekiyor. Pakistan’ın bu tür olayların tekrarlanmasının yol açabileceği sonuçları ve ikili ilişkiler üzerindeki etkililerinden tabiyeten endişe duymalıdır.

İran İslam Cumhuriyeti yetkililerinin bu meselenin üzerine ciddi şekilde gidilmesine dair yaptıkları vurgu da aynı noktaya dayalıdır. Buna göre, İran, konuyu diplomatik kanallardan ve Pakistan ile düzenlediği ortak sınır güvenliği oturumlarında takip etmiştir.

Ancak sınırların güvenliğinin sağlanması ve benzer terör saldırılarının tekrarlanmaması için gereken önlemlerin de alınması şarttır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.