Pence’den AB’ye ültimatom: İran’la anlaşmaya bağlı kalırsanız bizden değilsiniz

  • 24 Ocak 2018
  • 927 kez görüntülendi.
Pence’den AB’ye ültimatom: İran’la anlaşmaya bağlı kalırsanız bizden değilsiniz

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İran ve 5+1 grubu arasında imzalanan uluslararası nükleer anlaşmanın yeniden ele alınması ve değişiklikler yapılması yönünde Avrupa’ya hitap ederek, ‘Aksi halde Amerika bu anlaşmadan çıkar’ dedi.

Terör rejimi İsrail’in işgalindeki Kudüs’te temaslarda bulunan Pence, ”Avrupa topluluğu ABD’yi mi destekleyecek yoksa derinden kusurlu anlaşmaya bağlı kalmaya devam mı edecek, karar vermeli” diye bizzat Amerikan yönetiminin altına imza attığı uluslararası nükleer anlaşmayı çiğnedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kudüs’te Reuters’e verdiği özel mülakatta, Trump yönetimi ile ırkçı İsrail rejiminin karşı çıktığı İran’la nükleer anlaşmaya desteği kesmeleri için Avrupalılara ültimatom verdi.

Daha önce de Trump ve diğer bazı Amerikalı yetkililer, nükleer anlaşmanın iptalini istemişler ama bu anlaşmanın uluslararası bir anlaşma olması ve bundan dolayı da Amerika’nın inzivada kalması ihtimalini de dikkate alarak anlaşmanın yürürlüğünü engelleme çalışmalarının ötesine gidememişlerdi.

Geçtiğimiz günlerde de ABD dışişleri bakanı Tillerson bazı Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla nükleer anlaşmanın yeniden müzakere edilmesiyle ilgili bir dizi görüşmeler yaptığını bildirmiş ama Avrupa’dan bu konuyla ilgili olumlu cevap alamamıştı.

2015’te Barack Obama’nın başkanlığındaki ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya’nın (BMGK’nin 5 daimi üyesi + 1) İran ile vardığı nükleer anlaşma BM Güvenlik Konseyi tarafından da onaylandığından uluslararası bağlayıcılığı var. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmadan çıkmakta ısrar ediyor. Pence de pazartesi günü İsrail meclisi Knesset’e hitabında ‘felaket’ diye söz ettiği anlaşmaya bundan sonra Trump yönetiminin onay vermeyeceğini belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.