Petrol fiyatlarında tarihi düşüş: ABD’de petrol ilk defa negatif fiyattan işlem gördü

  • 21 Nisan 2020
  • 965 kez görüntülendi.
Petrol fiyatlarında tarihi düşüş: ABD’de petrol ilk defa negatif fiyattan işlem gördü

ABD’de koronavirüs salgını nedeniyle talebin azalması üzerine petrol fiyatları rekor düşüşe devam edip ilk defa negatif fiyattan işlem gördü.

Tarihi düşüşün nedeni olarak, talebin azalmasının yanı sıra, petrol depolarının dolma noktasına yaklaşacağı beklentisinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Pazartesi günü petrol fiyatı 1980’lerden bu yana en düşük düzeyi gördü. Ayrıca fiyatlar 21’inci yüzyılın da en düşük seviyesi olarak kayda geçti.

Gün içinde Batı Teksas türü (WTI, West Texas Intermediate) petrolünün varil fiyatı %50’den fazla kayıpla varil fiyatı 9 dolara kadar düşmüştü.

Pazartesi günü içinde düşüş devam etti, 5 dolara ve sonra 1.50 dolara kadar düştü ve günün ilerleyen saatlerinde negatiften işlem gördü.

Petrolün küresel işlem endeksi (Brent ham petrolü) ise %7 değer kaybederek varil başına 26 dolardan işlem gördü.

ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 ile ilgili gelişmeleri aktardığı günlük basın toplantısında da petrol fiyatlarındaki büyük düşüşe de değindi ve ilk defa fiyatı negatife düşen petrolün “pek çok kişi için ilginç olacağını” söyledi.

Trump, ABD’nin bunu bir fırsat olarak kullanarak petrol rezervini artırmaya karar verdiğini belirtip “Ulusal petrol rezervine 75 milyon varil kadar eklemeyi planlıyoruz. Rezervlerimizi sonuna kadar dolduracağız” dedi.

Covid-19 salgınının yayılmasıyla beraber petrol sanayii hem talep düşüklüğü hem de üretimin azaltılması konusunda üretici ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle zordaydı.

Ay başında OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkeler, günlük küresel petrol üretimlerini yaklaşık %10 azaltma anlaşması yaparak, bugüne kadar varılan en büyük petrol üretim kesintisine imza atmışlardı.

Ama bazı analistler, üretimde kesintiye gitmenin fark yaratacak kadar yeterli olmadığı görüşündeydi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.