Polonya Halkı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Önünde Protesto Gösterisi Düzenledi

  • 19 Temmuz 2017
  • 896 kez görüntülendi.
Polonya Halkı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Önünde Protesto Gösterisi Düzenledi

Parlamentodan geçen yasayı protesto eden binlerce kişi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önünde toplandı.

Polonya’da parlamentonun milletvekilleri ve Adalet Bakanı’na, Yüksek Mahkeme üyelerini yargı çevrelerine danışmadan atama yetkisi veren yasa tasarısını kabulünün ardından protesto gösterileri sürüyor.

BBC’nin haberine göre, yasayı protesto eden binlerce kişi dün başkent Varşova’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önünde toplandı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, gösteriler üzerine yaptığı açıklamada, krizin çözümü için yargıçların atamasını yapan Ulusal Yargı Konseyinin üyelerinin belirlenmesi sürecinde parlamentoda yapılacak oylamada salt çoğunluğun yeterli olmaması önerisini getirdi.

Duda’nın önerisi, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisinin (PiS), adayların onaylanması için en az bir partinin desteğine ihtiyaç duyacağı anlamına geliyor.

Devlet Başkanı Duda, parlamentonun, getirdiği değişiklik önerisini kabul etmemesi halinde Yüksek Mahkemeyi ilgilendiren bir başka tartışmalı yasayı onaylamayacağını da dile getirdi.

PiS lideri Jaroslaw Kaczynski tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterilen eski parti üyesi Duda ile Kaczynski’nin ilişkilerinin son dönemde çok iyi olmadığı iddia ediliyor.

Duda’nın yasayı olduğu gibi imzalaması halinde PiS, milletvekillerinin desteğiyle Ulusal Yargı Konseyinin üyelerini atayabilecek.

Muhalifleri yasaya, yargı bağımsızlığını yıpratacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.