Polonya’da basın özgürlüğü protestosu devam ediyor

  • 18 Aralık 2016
  • 964 kez görüntülendi.
Polonya’da basın özgürlüğü protestosu devam ediyor

Polonya’da iktidar partisinin mecliste görev yapan muhabirlere yönelik kısıtlama ve akreditasyon düzenlemesi, hem muhalefet partileri hem de vatandaşlar tarafından protesto ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı ile meclis binası önünde toplanan ve parlamentoya giriş çıkışları bloke eden halk tepkisini dile getirdi.

Birleşik Sol Lideri Barbara Nowacka öfkeli kalabalığa, “Polonya’nın demokratik ve özgür olmasını istediğim için buradayım. Gasptan ve diktatörlükten uzak kalmak için buradayım. Demokrasiden geri dönmeyeceğiz, demokrasiyi ve demokrasimizi geri vermeyeceğiz” dedi.

Aşırı sağcı iktidarın yeni düzenlemeden geri adım atmaması üzerine onlarca muhalif milletvekili meclisin içinde eylem yaptı.

Protestolar başkent Varşova ve diğer kentlerde artarak devam ederken onlarca medya kuruluşu da 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan ve gazetecilerin hareket alanını kısıtlayacağını belirttiği yeni uygulamaya tepki amacıyla Cuma günkü meclis oturumuna muhabir göndermedi.

İçişleri Bakanı Mariusz Blaszczak ise muhalefetin protestosunu anarşik bir tutum olarak nitelendirerek, “Muhalefet üyelerinin tutumu kınanmalı. Zira bu bir anarşi girişimiydi, iktidarı ele geçirme girişimiydi. Devlet bütçesinin kabulünü engelleme girişimiydi. Eski komünist sistemin güvenlik gücü üyelerinin emeklilik maaşlarını sınırlandırmaya yönelik yasanın kabulünü engelleme girişimiydi” dedi.

Basın özgürlüğü kısıtlanmasının yanı sıra 2017 bütçesinin kanunsuz şekilde onaylandığını dile getiren vatandaşlar gece boyunca protestolara devam etti.

Yeni düzenleme, parlamento muhabirlerinin meclis genel kurulu binasından çıkarılmasını ve ayrı bir yerde toplanmasını öngörüyor.

Öte yandan düzenleme hayata geçirilirse, gazetecilerin siyasilerle görüşerek serbestçe çalışmaları sınırlandırılacak ve görüntü ve kayıt alınması da engellenecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.