Pompeo yeniden İran’a silah yaptırımının uzatılmasını istedi

  • 09 Temmuz 2020
  • 1.095 kez görüntülendi.
Pompeo yeniden İran’a silah yaptırımının uzatılmasını istedi

BM Güvenlik Konseyi’nin 13 yıldır İran’a uyguladığı silah ambargosunun ekim ayında son bulacak olmasına yaklaşıldıkça ABD yönetimi, ambargonun uzatılması yönünde çağrıda bulunmaya devam ediyor.

ABD dışişleri bakanı Mike Pempeo, dün BM genel sekreteri ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İran’a yönelik silah yaptırımının temdit edilmesine dair çağrısını tekrarlarken İran’ın Yemen Ensarullah hareketine silah gönderdiği yönündeki asılsız iddiasını da tekrar gündeme getirdi.

ABD dışişleri bakanı ve diğer yetkililer daha önce de İran’ı, Yemen’e silah göndermekle suçlamışlar ama  bu konuda en küçük delil ve belge sunamamışlardı.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin İran’a yönelik silah ambargosunun uzatılmasına dair ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine getirme teklifinin dayanaksız olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı çağrıyı değerlendiren Zaharova, “Bu konunun BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine getirilmesi için objektif nedenler bulunmuyor. ABD, Güvenlik Konseyi’nin yetkilerini kendi dar konjoktürel amaçları doğrultusunda kullanmak için ne hukuki ne de başka tür dayanaklara sahip” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden Rusya ve Çin, ABD’nin İran’a yönelik silah yaptırımının uzatılmasına dair talebini reddediyor./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.