Putin: ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı meşru değil

  • 15 Kasım 2019
  • 1.238 kez görüntülendi.
Putin: ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı meşru değil

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Moskova’nın Suriye’de ABD birliklerinin varlığını yasal olarak görmediğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Brezilya’daki Brexit zirvesinin bitiminde yaptığı bir konferansta ABD askerlerinin Şam yetkilileri tarafından Suriye’ye davet edilmediğini ve BM Güvenlik Konseyi’ni yetkilendirdiğini ve bundan dolayı da ABD güçlerinin Suriye’deki varlığının meşru olmadığını söyledi.

Putin, herhangi bir tarafsız gözlemcinin Moskova’nın Suriye’deki durumu istikrara kavuşturmadaki rolünü kabul ettiğini belirtirken Amerika’nın o zaman terörle mücadeleden sakındığını söyledi.

İdlib ve Fırat’ın doğusu olmak üzere Suriye’de tamamlanması gereken çok sayıda görev olduğunu savunan Putin, “ABD ordusu da hala bu bölgede ve birçok defa söylediğimiz gibi ABD’nin buradaki varlığını meşru görmüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yoğun temas içerisinde olduklarını belirterek, “Belirli örgütlere dair çeşitli endişeleri olduğunu biliyorum. Türk tarafı, çalışma ve fiili seviyede Rus meslektaşlarına bölgedeki durumlara dair endişelerini iletecek. Eğer gerçekten bazı ihlaller görürsek buna fiili olarak reaksiyon göstermeye hazırız.” dedi.

Putin, Rusya’nın, Suriye operasyonuna başlamadan önce koyduğu hedeflere büyük oranda ulaştığını vurgulayarak, “Suriyeli sınır güvenlikleri Türkiye sınırında devriyelere başladı. Oralarda kimlerin kampları olduğuna dair artık daha fazla bilgimiz var. Suriye’deki militanlar civardaki Avrupa dahil tüm ülkelere tehdit olabilirler. Bunlarla mücadelede ortak çaba göstermeliyiz.” diye konuştu.

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile son derece yoğun temas halinde olduklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Belirli örgütlere dair çeşitli endişeleri olduğunu biliyorum. İş birliğimizi göz önünde bulundurduğunuzda, Türk tarafı çalışma ve fiili seviyede Rus meslektaşlarına bölgedeki durumlara dair endişelerini iletecek. Eğer gerçekten bazı ihlaller görürsek, buna fiili olarak reaksiyon göstermeye hazırız. Son telefon görüşmemizde bu konuda anlaştık.”

Suriyeli yetkililer, her zaman ABD ordusunun varlığının yetkisiz olduğunu ve işgalin Suriye kaynaklarını yağmalamayı amaçladığını vurgulamaktalar.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.