Rıza Necefi: Bağlantısızlar Hareketi’nin önceliği, dünyadaki tüm nükleer silahların imha edilmesidir

  • 02 Mayıs 2015
  • 932 kez görüntülendi.
Rıza Necefi: Bağlantısızlar Hareketi’nin önceliği, dünyadaki tüm nükleer silahların imha edilmesidir

İran İslam Cumhuriyeti’nin UAEA temsilcisi, dünyada tüm nükleer silahların imha edilmesinin, Bağlantısızlar Hareketi’nin önceliği olduğunu belirtti.

İran temsilcisi Rıza Necefi dün NPT’yi gözden geçirme toplantısında bağlantısızlar hareketine üye 120 ülkenin temsilcisi olarak, nükleer silahsızlandırmanın, NPT anlaşmasının önemli eksenlerinden biri olduğunu belirttiğini söyledi.

Necefi ayrıca Bağlantısızlar Hareketi bildirisini okuyarak, NPT’nin sadece nükleer silahların yayılmasını engellemekle ilgili olmadığını, nükleer ülkelerin silahsızlandırma konusunda da tamamen sorumlu olduklarını ifade etti.

Bildiride nükleer silahı kullanma veya tehdit oluşturmanın uluslar arası insani yasalara aykırı olması ile ilgili uluslar arası ceza mahkemesinin istişare kararı konusunda da, söz konusu silahların kullanılmasının insanlık dışı cinayet sayıldığını, kullanılmamasının tek garantörünün ise sadece bu silahların tamamen imha edilmesi olduğu ifade ediliyor.

Bağlantısızlar Hareketi üyeleri ayrıca nükleer güçler ve NATO’nun nükleer silahları kullanma mantığına dayalı savunma doktrininden de ciddi kaygı ve endişelerini belirttiler.

İran İslam cumhuriyeti de Bağlantısızlar Hareketi’nin temsilcisi olarak, silahsızlanma ve mevcut tüm silahların tamamen yok edilmesi ile ilgili 20 öneride bulunarak, bunların NPT’yi gözden geçirme konferansının nihai raporunda geçmesini istedi.

27 nisan tarihinden başlayan ve 22 mayıs tarihine kadar çalışmalarına devam edecek olan NPT’yi gözden geçirme konferansı her 5 yılda bir kez düzenlenerek, anlaşmanın gerçekleşme niteliği inceleniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.