Ruhani: ABD’nin İran karşısındaki siyasetleri yenilgiye mahkumdur

  • 26 Eylül 2018
  • 1.941 kez görüntülendi.
Ruhani: ABD’nin İran karşısındaki siyasetleri yenilgiye mahkumdur

İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM 73. genel kurul oturumunda yaptığı konuşmada, İran ve 5+1 grubu arasında 10 yılı aşkın ve bir dönem yoğun müzakerelerin sonucunda elde edilen nükleer anlaşmanın yapay bir buhranın giderilmesini temin ettiğini belirterek, Amerika’nın bu uluslararası anlaşmayı çiğnediğini ve hukuku ayaklar altına aldığını belirtti.

İslami İran Cumhurbaşkanı Ruhani, konuşmasının bir yerinde, ”BM’nin uluslararası kanun ve hukukun  üyeler tarafından seçim ve propaganda malzemesi için bir malzeme olarak kullanılmasına izin vermemesi gerektiğini’ belirtirken, Amerika’nın İran karşısındaki siyasetlerinin yenilgiye mahkum olduğunu söyledi.

ABD’li yetkililerin İran ile görüşme propagandalarına da değinen Ruhani, ‘İran taahhütlerini ayaklar altına alan bir ABD yönetimi ile nasıl yeni bir taahhütte bulunabilir?’ diye sordu. Ruhani, her türlü görüşmenin nükleer anlaşmanın devamı ve BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı bildirisine uygun olması gerektiğini belirtti.

Ruhani, İran’ın siyasetinin ne savaş, ne yaptırım, ne tehdit, ne zorbalık olduğunu yalnızca ahde vefa ve kanunları uygulamak olduğunu belirterek, İran ortadoğu’nun bütün her yerinde barış ve demokrasiyi desteklediğini söyledi.

İran cumhurbaşkanı, İran’ın bölgede terörizmle mücadelesine de işaret ederek, İranlıların terörizmin en büyük kurbanlarından olduğunu  belirterek, bundan dolayı da terörizmle mücadelede en ön safta olduğunu ve olmaya da devam edeceğini söyledi.

İslami İran cumhurbaşkanı, İran milletinin Ahvaz kentinde çok sayıda masum şehadetine neden olan terörist saldırıya da işaret ederek bu saldırının petrodolarla ve batılıların desteğindeki teröristlerle işlendiğini  ve o teröristler tarafın da bu saldırının sorumluluğunun kabul edildiğini hatırlattı.

Bazı devletlerin uluslararası değerlere aykırı olarak başına buyruk bir şekilde davranmasından dolayı dünya ülkelerinin acı ve zorluk çektiği bir zamanda BM’de böyle bir oturumun düzenlendiğine dikkat eken Ruhani, ”ABD’nin “yeni yaptırımlar” başlığı altında başlattığı ekonomik savaş sadece İran halkını değil, ticaret alanında bazı ülkeleri de hedef almıştır. ABD’nin nükleer anlaşmaya yönelik tavrı, zorbalık düşüncesinden kaynaklanıyor. ABD güçlü olduğu için haklı olduğunu da düşünüyor. Ancak onların güçten anlayışı yasal ve meşru güç değil, zorbalıktır. Hiçbir devlet ve milleti müzakere masasına çekmek için zorlayamazsınız.” dedi.

Suriye konusuna da temas eden Ruhani, ”Bizim askeri müsteşarlarımızın Suriye’deki varlığı uluslararası yasalara uygun olarak Suriye yönetiminin daveti doğrultusundadır. İran, Türkiye, Rusya ve Suriyeli taraflar arasında yapılan görüşmelerde Suriye’deki gerginliğin azaltılması için önemli adımlar atılmıştır. En son görüşmelerde de İdlib’de çatışmaların önlenmesine çalışılmıştır.” dedi.

Ruhani, dünyanın İran’ın dostluğundan daha iyisini bulamayacağını belirterek,’elbette barış sizin ülkünüz ise’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.