Ruhani açıkladı: Ağır su ve zenginleştirilmiş uranyum satışı durduruldu

  • 08 Mayıs 2019
  • 1.773 kez görüntülendi.
Ruhani açıkladı: Ağır su ve zenginleştirilmiş uranyum satışı durduruldu

Cumhurbaşkanı Ruhani ağır su ve zenginleştirilmiş uranyum satışı 60 günlük bir süreliğine durdurulduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Ruhani açıklamasında şöyle dedi: Bugün 8 Mayıs günü, Amerika’nın Bercam nükleer anlaşmasından illegal bir şekilde çekilmesi ve BM güvenlik konseyinin 2231 sayılı kararnamesini çiğnemesinin üzerinden bir yıl geçtiği bir sırada Bercam’a üye olan ülkelere artık zenginleştirilmiş uranyumumuzu ve ağır suyumuzu satmayacağımızı bildirdik.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Bercam nükleer anlaşmasına üye olan beş ülkeye müzakere masasına gelmeleri için 60 gün süreleri olduğunu ve müzakere masasında bu beş ülke ile sonuca ulaştıkları ve İran’ın özellikle petrol ve bankacılık alanları başta olmak üzere çeşitli alanlarda temel çıkarları temin edildiği takdirde eski şartlara geri döneceklerini, fakat 60 günün sonunda herhangi bir sonuca ulaşamadıkları takdirde iki uygulamayı daha yerine getireceklerini karşı tarafa bildirdiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani şöyle devam etti:

İran Bercam nükleer anlaşması çerçevesinde zenginleştirmeyi yüzde 3.67 düzeyinde tutmayı kabul etmişti, ancak şimdi bunu yapmayacağız, yani artık İran için hiç bir düzey gündemde değil. Arak ağır su reaktörü hakkında da 60 günlük sürenin sonunda Bercam’dan önceki programı uygulamaya devem etme ve bu reaktörü tamamlama konusunda karar alacağız.

Ruhani bir kez daha uyarıda da bulundu: Bercam nükleer anlaşmasına taraf olan beş ülkeye açıkça söyledik, eğer bizim bugünkü kararımızı bahane malzemesi yaparlar ve İran dosyasını BM güvenlik konseyine geri gönderecek olurlarsa İran’ın daha da kesin tavrıyla karşılaşırlar.

Cumhurbaşkanı Ruhani ayrıca İran hiç bir zaman savaşı başlatan taraf olmadığını, fakat hiç bir zaman da zorbalığa karşı teslim olmadığını vurguladı.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.