Ruhani: Bugün İran milleti için tarihî bir gün

  • 04 Nisan 2015
  • 859 kez görüntülendi.
Ruhani: Bugün İran milleti için tarihî bir gün
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı açıklamada, bugünün İran milleti için tarihî bir gün olduğunu, bugün İranın büyük milletine teşekkür ve minnettar olma günü olduğunu belirtti.
Ruhani’nin TV kanalından yayınlanan konuşmasında “Halk, duruşu ve direnişiyle bizzat ulusal hedeflerine ulaşma yolunda bir başka adım attı.” dedi. Nükleer müzakerelerin sonuçları konusunda açıklamalarda bulunan Ruhani “Geçen yıllarda ulusal menfaatlerini ve haklarını korumak için direnen ve bugün de aynı sağlamlıkta duran ve gelecekte de bu yolda yürüyecek olan İran milletine teşekkür etmem lazım.” dedi.

Hükûmetin başından beri halka bir takım vaatler verdiğini ve ulusal menfaatler çerçevesinde bu vaatlerin uygulanması çabasında olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:”Hükûmetin halka verdiği sözlerden biri, halkın normal yaşamı sürerken santrifüjün dönmesiydi. Ekonomi döngü olduğu zaman santrifüjlerin dönmesi bizim için değerlidir. Bu çalışma ve hedefi bugün daha yakın görüyoruz. Hükûmet, kurulduktan sonra ilk yüz günde bu konuda adım attı ve P5+1 ile nükleer alanında geçici anlaşmaya vardı. O günden bu yana ikinci adımı atmaya çalıştık. Bu adım, aylarca süren ve özellikle geçen birkaç gündeki çabalarla sonuçlandı. Biz ikinci adımı da atmış olduk. Bu ikinci adımda bizim için önemli olan, hem nükleer hakları korumamız hem yaptırımların kaldırılması hem de dünya ile yapıcı teamül içinde olmamızdır. Dün gece vardığımız anlaşma çerçevesinde P5+1, İran’ın topraklarında zenginleştirme yapabileceğini kabul etti yani düne kadar İran’da zenginleştirmenin dünya ve bölgede tehdit olduğunu söylerken bugün hepsi İran’da zenginleştirmenin hiç kimse için tehdit olmadığını kabul ettiler.”
Ruhani “Ben burada zenginleştirme ve tüm nükleer teknolojimizin İran’ın kalkınması için olduğunu açıkça söylüyorum. Bu zenginleştirme ve teknoloji dünya veya bölgedeki hiçbir ülkeye yönelik olmayacak. Bugün dünya da, İran’ın barışçıl amaçlar peşinde olduğuna itiraf etti. Bu çerçevede Arak daha modern teknoloji ile aktif olacak. Kapanacağı düşünülen Fordo hep açık kalacak. Fordo’da binden fazla santrifüj konuşlanacak ve orada diğer nükleer teknolojileri ve faaliyetleri de yapılacak. Bu çerçeveye göre malî, ekonomi ve bankacılık gibi tüm yaptırımlar da anlaşmanın yürürlüğe gireceği gün kaldırılacak. Anlaşmanın hayata geçeceği gün İran’a yönelik tüm kararlar kaldırılacak. Anlaşmanın hayata geçeceği günde hem nükleer alanında hem de diğer sektörlerde dünya ile yeni iş birlikler için yeni bir sayfa açılacak. Bizim tutumumuz, günümüz dünyasında başkalarına tehdidin değersiz olduğu başkalarına baskının değersiz olduğu ve herkesin kazan-kazan çabasında olması gerektiği yönündeydi. Bazıları, bizim ya dünya ile savaşmamız veya büyük güçlere teslim olmamız gerektiğini düşünüyordu. Biz bunun hiç birinin olmamasına ve üçüncü yolun olduğuna inanıyoruz. Biz dünya ile işbirliği içinde olabiliriz tabii onlar yaptırım baskısı altında müzakerelerin yapıldığını söylüyorlar ancak kendileri de bu sözün asılsız olduğunu biliyorlar.” dedi.
Batının yaptırımlarının müzakere için olmadığına işaret eden Ruhani “Onların teslim olmamız için yaptırım uyguladılar ancak teslimin imkansız olduğunu ve ittifak içinde cesur bir millet karşısında olduklarını gördüklerinde müzakere için yaptırım uyguladıklarını belirttiler halbuki biz yaptırımlardan önce dünya ile müzakere hâlindeydik ve yaptırım döneminde de dünya ile müzakere yapıyorduk. Hükûmetin tutumu, başkalarının saygı göstermesi ve tehditte bulunmaması durumunda saygıya saygıyla yaklaşmak yönündeydi. Bugün yaptırım, baskı ve tehdit olmadan saygı karşısında saygı gerçeğine ulaştık. Bu, sergilediğimiz tutumun başarısıdır.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.