Ruhani: Eleştiri ve protesto halkın doğal hakkıdır

  • 01 Ocak 2018
  • 1.060 kez görüntülendi.
Ruhani: Eleştiri ve protesto halkın doğal hakkıdır

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ülkedeki son gelişmeleri değerlendirerek, eleştirinin şiddet ile kamu malına zarar vermekten farklı olduğunu ifade etti.

Bugün gerçekleşen bakanlar kurulunda konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkedeki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ruhani, “İlk önce şunu ifade etmek isterim ki, özgür bir millet olduğumuzu herkes bilmeli. Anayasa ve vatandaşlık hukukuna göre, halkımız eleştirilerini ve hatta protestolarını ifade etmekte tamamen özgürdür. Fakat eleştiriler ve protestoların ülke ve halkın durumunu daha iyi sonuçlara yol açacağı şekilde olması gerektiğini de bilmeliyiz” ifadelerinde bulundu.

Ruhani ilaveten, “Mevcut sorunlardan bazılarını çözmek kolay değil ve zaman alıcı olduğundan dolayı hükümet ve millet bu sorunları gidermek için birlikte adım atmalıdır” dedi.

Hükümet ve milletin bir araya gelip el ele vermesi gerktiğinin altını çizen Ruhani, şöyle devam etti: Ancak İran halkının eleştirileri sadece ekonomiyi kapsamıyor. Milletimiz yolsuzluğu da konuşuyor ve sorunların net olarak aydınlatılması gerektiğini söylüyorlar. Bunun yanı sıra halkın eleştirilerini medya kuruluşlarında yalnız yürütme organına yönlendirmek de doğru değildir. Aslında vatandaşlar, yolsuzlukla mücadele konusunda daha ciddi adımlar atılması gerektiğini ve bazı sorunların neden iyi bir şekilde açıklanmadığını konuşuyor.

Ülkenin tüm meselelerinde eleştiri yapmanın halkın doğal hakkı olduğunu savunan Ruhani, şunları kaydetti: Biz devlet ve ülkenin halkımıza ait olduğuna inanmaktayız ve vatandaşlar istediklerini ifade etmelidir. Gerçek şu ki, eleştiri yapma şiddet ve kamu malına zarar vermekten çok farklıdır. Ülkedeki sorumlu yetkililer, halkın yasal protestolar düzenleyebilmesi için uygun bir zemin hazırlamalıdır. Ancak bu ortamda, İslam İnkılabı sevenler ve vatandaşların gündelik yaşamının güvenliği konusunda herhangi bir endişe söz konusu olmamalıdır.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran karşıtı iddialarına da tepki gösteren Ruhani, “Bugün Amerika’da halkımızla empati kurmak isteyen bu şahıs, birkaç ay önce İran halkını terörist olarak hitap ettiğini unutmuş. İran’a tamamen karşı olan bu kişi, İran halkına merhamet göstermeye hakkı yoktur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ruhani ayrıca, İran halkıyla asla iyi münasebetleri olmayan bölgedeki bazı Arap ülkelerin mevcut durumdan sevindiğini kaydederek, “Böyle protesto yönteminin vatandaşların lehine mi yoksa yabancıların çıkarına mı konusuna dikkat etmeliyiz” ifadesini kullandı.

Son dönemlerde hükümetin vatandaşların sıkıntılarını ortadan kaldırmak için elinden geleni yaptığını söyleyen Hasan Ruhani, “Tabii ki bunlar, halkın sorunlarının tam olarak çözüldüğü ve vatandaşların bugünlerde herhangi bir sorunla başbaşa kalmadığı anlamına gelmiyor. Ancak tüm sosyal ve ekonomik göstergeler, ülkemizin 4 yıl önceye göre birkaç adım ilerlediğini ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.