Ruhani: İran, Afganistan’da güvenlik ve refahın artması için yardımlarını esirgemeyecektir

  • 06 Ağustos 2017
  • 1.081 kez görüntülendi.
Ruhani: İran, Afganistan’da güvenlik ve refahın artması için yardımlarını esirgemeyecektir

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Afganistan’da güvenlik ve refahın artması için İran’ın hiçbir yardımıcı esirgemeyeceğini söyledi.

Bugün İslami Şura Meclisinde düzenlenecek Cumhurbaşkanı Ruhani’nin ikinci dönem Cumhurbaşkanlığı yemin töreni için Tahran’da bulunan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile görüşen Ruhani, Afganistan’daki 40 yıllık istikrarsızlığa işaretle, İran’ın eskiden olduğu gibi bugün de Afgan halkı yanında olmaya devam edeceğini söyledi.

İran’ın Afganistan ile iyi ilişkiler istediğini vurgulayan Ruhani, ‘’Çabahar Limanı demiryoluna bağlanacağından Afganistan tarafından da kullanılabilir ve bu yolla iki ülkenin ekonomik, ticari ve maden alanında işbirliği artabilir’’ dedi.

Yabancı ülkelerin varlığı ve müdahalelerini bölgenin ciddi sorunlarından ve terörizmi de bölge ülkeleri ve dünya’nın ortak sorunu sayan Ruhani, İran ve Afganistan’ın terörizm sorununun çözümü için yakın ve ciddi işbirliğinin gerekli olduğunu söyledi.

Çevre konusu ve herkesi çevreyi koruması için çaba sarf etmesi gerektiğini ifade eden Ruhani, iki ülke sınırlarındaki göletler ve sulak alanların ihya edilmesi durumunda gelecekte buralardan oluşacak toz bulutlarının tüm bölge halkına sorunlar yaratacağını söyledi ve çevre konularında işbirliğinin seçim değil gereklilik olduğunu söyledi.

İran’da bulunan Afgan göçmenler konusuna değinen Ruhani, iki ülkedeki ciddi irade ile bu konunun çözümünü istedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de Cumhurbaşkanı Ruhani’nin yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesine kutlayarak ülkesinin İran ile istikrarlı ilişkiler istediğini söyledi.

Gani, Afganistan’ın İran gibi komşularla sınırlarının güvenliğini arttırmak istediğini ve bu sınırları dostluk sınırlarına çevirmeye çalıştığını vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.