Ruhani: İran olmasaydı Mekke ve Medine düşecekti

  • 24 Eylül 2015
  • 1.119 kez görüntülendi.
Ruhani: İran olmasaydı Mekke ve Medine düşecekti

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, New York’a gitmeden önce muhabirlere hitaben yaptığı konuşmada Kurban Bayramı münasebetiyle tebriklerini ileterk, BM Genel Kurulu’nun 70. dönem toplantısına katılmakla İran halkının görüşlerini ifade etmek ve diğer ülkelerin devlet başkanlarıyla da görüşmeyi amaçladığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Ruhani, BM’nin kurulduğu zaman BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen ilk toplantıda İran’a ilişkin bahsediliğini açıklayarak, “BM Güvenlik Konseyi’nde onaylanan ikinci ve üçüncü kararla İran’ı işgal eden güçlerin bu ülkeyi terk etmeleri gerektiğini belirtildi” diye söyledi.

Ruhani, bu sene BM Güvenlik Konseyi’nde onaylanan 2231 sayılı son kararın da bazı güçlerin İran’ın ekonomik açıdan işgal altına alınmasına son vermeleri yönünde olduğunu bildirdi.

Nükleer anlaşmadan sonra da İran’ın bütün ülkelerle ilişkilerini devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Ruhani, “Cumhurbaşkanlığımın ilk döneminde BM’de yaptığım konuşmada şiddet ve terörizmin bölgeyi tehdit ettiğini ve ayrıca yaptırımların kaldırılması gerektiğini söyledim” dedi.
Samarra ve Necef’i savunduğumuz gibi Mekke ve Medine’yi de savunarız
BM’de Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın sağladığı fırsattan İran’ın yararlanması gerektiğini söyleyen Ruhani, New York’ta Avrupa ülkelerinden İslam ülkeleri devlet başkanlarına kadar görüşmeyi amaçladığını da ifade etti.

İran halkının her zaman barıştan yana olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Ruhani, şu an İranofobi algısının eskisi kadar yaygın olmadığını vurgulayarak, “Artık bütün ülkeler İran’ın katkısı olmadan terörizmle hakiki mücadelenin mümkün olmadığına inanıyor. Eğer İran olmasaydı Bağdat şu an olduğunu durumda değildi ve Mekke ile Medine de terörizmler tarafından işgal edilecekti” açıklamasında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Bazı bölge ülkeleri kendilerini çok güçlü hissediyorlar. Irak gibi güçlü bir ülke bile şu hale geldi. Halbuki bazı ülkeler daha güçsüzdür, yalnız bütün ülkeler bilmedirler ki terörizmle mücadele konusunda Samarra ve Necef’i savunduğumuz gibi Mekke ve Medine’yi de savunarız” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.