Ruhani: İran’ın Nükleer programını gizlediği iddiası büyük bir yalandır…

  • 23 Şubat 2015
  • 791 kez görüntülendi.
Ruhani: İran’ın Nükleer programını gizlediği iddiası büyük bir yalandır…

Bugün Tahran’daki Milad Kulesi’nin konferans salonunda düzenlenen İran Ulusal Mühendis günü Oturumu’nda konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, batılı ülkelerin İran’ın nükleer çalışmalarını gizlediği iddialarına dikkat çekerek, “Batılı ülkelerin İran’ın nükleer çalışmalarını gizlediği iddiaları büyük bir yalandır. İran, Uranyum zenginleştirmesi konusunda ilk önce Avrupa ve batılı ülkeler ile görüşmüştü ve bu zneginleştirmeyi, barışçıl amaçlar ve modern nükleer enerjiden yararlanmak hedefi ile istiyordu” dedi.

Ruhani açıklamasının devamında, “Bir Avrupa ülkesi bir süre vaktimizi aldı ve bazı sözler verdi ama son olarak biz kabul etmedik. Daha sonra ise Rusya ile görüştük ve onlardan bazı donanımlar aldık ama sonunda Rusya da İran’a Uranyum zenginleştirme teknolojisini vermeyi kabul etmedi. Rusya’da sonra Çin ile görüşmelerde bulunduk ama tüm ülkeler bahaneler ürettiler. En sonunda kendimiz çaba gösterdik ve mühendislerimiz ile incelemelerde bulunduk 3 ay sonra ise gözlem amacı ile gittiğimizde, santrifüjlerin ilk zenginleştirmeyi yaptıklarını gördük” dedi.

İran’ın modern bilimlerde elde ettiği başarıları ülkedeki mühendislere borçlu olduğunu belirten Ruhani, “Geçtiğimiz günlerde fırlatılan uydu, İran’ın uzay ve havacılık alanındaki yeni bir başarısı ve hepimiz için gurur kaynağıdır. Bilimsel ve  mühendislik konularına siyasi bir şekilde yaklaşmamalıyız”dedi.

İranlı diploatlar ve nükleer müzakeer takımının çalışmalarına da dikkat çeken Ruhani, “Tüm bu çalışanlarda rekabet sahasında yer alıyorlar. Dünya temsilcilerinin teknik, hukuksal ve siyasi konuları incelendikleri uluslarası bir sahada. Tarih, nasıl çabalar sarf edildiği, dünyadan hiçbir eksiğimiz olmadığı ve tüm rekabetlerde başarılı olduğuumzu gösterecektir” dedi.

Ruhani konuşmasının devamında “Diplomatlarımızın çabaları, anlaşmaya varılıp, varılmamasına dikkat edilmeksizin, ülke tarihimiz için büyük bir gururdur. Aynı İsfahan, Natanz ve Fordo’daki mühendislerimizin bizim için gurur kaynağı oldukları gibi. Dünya ile bilim ve teknoloji konusunda rekabet etmeliyiz ve bu neden ile de ciddi ve yeni çalışmalar gerçekleştirmeliyiz” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.