Ruhani: İslam dünyası bölgede istikrar ve barışın gelmesi için yardım etmeli

  • 23 Aralık 2016
  • 1.023 kez görüntülendi.
Ruhani: İslam dünyası bölgede istikrar ve barışın gelmesi için yardım etmeli

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak ve Suriye’de görülen durumun kaygı verici olduğunu ve tüm İslam dünyasının bu sorunları giderilmesi ve bölgeye barış ve istikrarın gelmesi için yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Kazakistan’da temaslarda bulunan Ruhani, iki ülke arasında imzalanan 5 işbirliği anlaşması sonrası yaptığı açıklamada, ‘’İran ve Kazakistn iki önemli Asya ve İslam ülkesidir ve iki ülkenin ortak faaliyetleri ve yakın ekonomik işbirliği iki ülkenin ve bölgenin yararına olabilir ve umarım tüm alanlarda ilişkilerimizi geliştirebiliriz’’ dedi.

İki ülke yetkililerinin müzakerelerinde bölgedeki sorunlar ve yapılacak işbirlikleri hakkında görüştüklerini ifade eden Ruhani, terörizmin tüm bölge ve ülkeler için bir tehlike olduğunu ve iki ülkenin işbirliklerini bu alanda geliştireceklerini söyledi.

Ruhani, İran ve Kazakistan’ın çeşitli ekonomik alanlarda işbirliği imkanına sahip olduklarını ve bankacılık ilişkilerin gelişmesi ile bu sahalarda işbirliğini de gelişeceğini söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de yaptığı açıklamada İran’ın ğlkes için güvenilir bir dost ve komşu olduğunu ve iki ülke ilişkilerinin her zaman ileriye dönük olduğunu söyledi.

Nükleer müzakereler esnasında ülkesinin iki kez müzakerelere ev sahipliği yaptığını belirten Nazarbayev, Kazakistan’ın ambargolar döneminde bile İran ile ilişkilerini azaltmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ruhani ile bölgesel ve uluslar arası konuları da incelediklerini ifade eden Nazarbayev, müzakerelerde ayrıca terörizm ve radikalizmle mücadele için ortak işbirliği yollarını da araştırdıklarını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.