Ruhani: Nükleer anlaşmayı yırtmak isteyenler, bu girişimleriyle kendi siyasi hayatlarına son vermiş olacak

  • 06 Ağustos 2017
  • 1.001 kez görüntülendi.
Ruhani: Nükleer anlaşmayı yırtmak isteyenler, bu girişimleriyle kendi siyasi hayatlarına son vermiş olacak

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İslami Şura Meclisi’nde düzenlen yemin töreninde yaptığı konuşmada, nükleer anlaşma ile ilgili yükümlülüklerin ihlal edilmesi halinde, topyekun tepki gösterileceğini kaydetti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Yemin Töreni’nde yerli ve yabancı konuklara hitaben bir konuşma yaptı.

İran halkının muhteşem bir şekilde seçimlere katılmasından dolayı teşekkürlerini bildiren Ruhani, “Seçimlere katılan değerli İran halkı, görüşlerini bir daha ortaya koydu. Biz, devletimize yeniden güven oyu veren halkımız karşısında sorumluyuz” dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, “Bu hükümet ılımlı olmak istiyor. Ne bir öfkeden korkacak ne de bir heyecandan etkilenecektir. Biz barıştan yana bir hükümetiz. Gerek ülkede gerekse de dış politika konusunda barışı savaşa ve reformu durgunluğa tercih ederiz. Tabii ki var gücümüzle halkımızı savunmaya hazırız, fakat savunmanın sadece silahla mümkün olabileceğini düşünmüyoruz. Silahlı kuvvetlerimize tüm gücümüzle destek vereceğiz, lakin en önemli silahımızın halkın kullandığı oy olduğuna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Ruhani sözlerinin devamında, nükleer anlaşmaya işaretle, bu anlaşmayı yırtmak isteyenlerin, bu girişimleriyle kendi siyasi hayatlarına son vermiş olacaklarını kaydetti.

Ruhani, “Zaman, “bombalar anası” ve “yaptırımlar anası” dönemi değil, gelin “müzakereler anasını” görücüye çıkaralım” ifadesini kullandı.

Ruhani, İran İslam Cumhuriyeti’nin büyük güçler değil kendi mümin ve cesur halkı sayesinde ilerlediğini, karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar çerçevesinde işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani İran’ın nükleer anlaşmayı ilk ihlal eden taraf olmayacağını belirterek, ancak ABD’nin ihlalleri karşısında sesiz kalmayacaklarını vurguladı.

Ruhani sözlerinin devamında İslami İran’ın kendi komşularla en iyi ilişkiler kurmak istediğini belirtti, milyarlarca dolarlık silah satışının bölgede istikrarsızlığa neden olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ruhani ayrıca Suriye ve Yemen gibi bölgesel krizlerin şiddet ve savaşın durması, insanlara yardım yapılması, radikal ve terörizmle mücadele, halkın görüşlerinin kabul edilmesi ve müzakere yoluyla çözüme kavuşabileceğini vurguladı.

Ruhani ayrıca muhtelif ülkelerden konukların yemin törenine katılmasına temasla, “sizlerin anlamlı katılımınızın halkın çıkarları ve bölge istikrarı doğrultusunda bağlar ve münasebetlerin yeniden artması için bir başlangıç olmasını temenni ediyorum” açıklamasında bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.