Ruhani: Suudi Arabistan bölge ülkelerinin içişlerine müdahele etmemeli

  • 02 Kasım 2015
  • 1.014 kez görüntülendi.
Ruhani: Suudi Arabistan bölge ülkelerinin içişlerine müdahele etmemeli

Nükleer anlaşması dolayısıyla İran’ın nükleer hakkının yükseldiğini ifade eden İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan’ın bölge ülkelerinin içişlerine müdahele etmemesi gerektiğini bildirdi.

Bugün Tahran’da düzenlenen büyükelçiler ve yurt dışı temsilcilerinin toplantısında konuşan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dünya ile yapıcı teamül yaklaşımına işaret ederek, usul ve çerçevelerini riayet etmek suretiyle teamülün yalnız kazan-kazan esasında sonuca verebileceğini söyledi. Ruhani, usulun korunmasıyla dünya ile teamülün, dış politikanın parlanmasına yol açacağını, ayrıca, diplomaside geri adım atmanın anlamı olmadığını konuşmasına ekledi.

Konuşmasının bir bölümünde “Kapsamlı Ortak Eylem Planı”na (nükleer anlaşma) işaret eden Ruhani, İran milletinin büyük siyasi zaferi olan bu getiri dolayısıyla zalimce olan ve İran aleyhinde alınan BM Güvenlik Konseyi’nin 6 kararının kaldırıldığını hatırlattı.

İran Cumhurbaşkanı, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın icrasıyla ekonominın yanısıra dış politikanın değişime uğramasını ümit ederek, KOEP’yı İslam İnkılanbı Rehberi İmam Ayetullah Hamanei’nin belirlediği çerçeve kapsamında icra edeceklerini dile getirdi.

Ruhani, Kapsamlı Ortak Eylem Planı dolaysıyla elde edilen tecrübenin dünya sorunlarının çözümünde bir olgu oluşturduğunu belirterek, İran’ın nükleer hakkının BM Güvenlik Konseyi’nin nezdinde yükseldiğini konuşmasına ekledi.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, konuşmasının devamında uluslararası ve bölgesel meselelere işaret ederek, bölgedeki sorunların devamının Siyonist rejiminin lehine olduğunu, barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması ise Siyonist rejiminin zararına olacağını söyledi.

Bölgede bir damla bile olsa kanın akmasının önlenmesinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Ruhani, İran’ın daha önce de bildirdiiği gibi istikrar ve güvenliğin sağlanmasını garantileyecek müzakerelere hazır olduğunu vurguladı.

Ruhani, Suriye, Yemen ve Bahreyn sorunlarının siyasi yolla çözüleceğine inandığını ifade ederek, Suudi Arabistan’ın gerçeklere yaklaşarak bölge ülkelerinin içişlerine müdaheleden vazgeçmesi gerektiğinin altını çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.