Ruhani’den Fransız mevkidaşına: ‘Avrupa Birliği sorumluluklarını yerine getirmeli’

  • 07 Temmuz 2019
  • 1.515 kez görüntülendi.
Ruhani’den Fransız mevkidaşına: ‘Avrupa Birliği sorumluluklarını yerine getirmeli’

İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dün gece Fransa cumhurbaşkanı Macron’la gerçekleşen telefon görüşmesinde, Avrupalılardan, uluslararası anlaşmalar ve BM bildirilerine karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini istedi.

Ruhani, sözkonusu telefon görüşmesinde, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak bilinen nükleer anlaşmanın korunmasına vurgu yaparken, İran’ın geçen 14 ayda ABD’nin baskıları ve yaptırımlarına rağmen nükleer anlaşmaya bağlı kaldığını ve sabırlı bir siyaset izlediğini söyledi.

Ruhani, Amerika’nın İran aleyhindeki iktisadi baskıları ve yaptırımlarını teröristçe bir hareket ve iktisadi savaş olarak nitelerken, ”bu iktisadi savaşın devam etmesinin, bölgenin ve dünyanın diğer yerlerini de tehdit edebileceğini” söyledi.

Ruhani, İran’ın nükleer taahhütlerini azaltmaya dayalı son girişimlerinin tamamen nükleer anlaşma çerçevesinde olduğunu belirterek, Avrupa Birliği’nden bu anlaşmanın korunması için daha fazla çaba göstermesini istedi.

İran cumhurbaşkanı, bütün yaptırımların durdurulmasının İran ve 5+1 grubu arasında yeni bir hareketin başlamasına vesile olacağını söyledi.

Sözkonusu telefon görüşmesinde Fransa cumhurbaşkanı da, Avrupa Birliği’nin Amerika’nın nükleer anlaşmadan çıkmasına başından beri şiddetle karşı olduğunu hatırlatarak, ‘AB nükleer anlaşmanın korunmasından yanadır ve bunun için de bütün gücünü kullanacaktır’ dedi.

Macron, Amerika’nın yaptırımlarına karşı AB’nin attığı adımların yetersiz ve başarısız olduğunu da kabul ederken, ‘Ama bütün çabamız bunu telafi etmek için olacaktır” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.