Rus yetkili: ABD İran’a baskıda, sikkenin öbür yüzünü görmüyor

  • 22 Ocak 2020
  • 3.551 kez görüntülendi.
Rus yetkili: ABD İran’a baskıda, sikkenin öbür yüzünü görmüyor

Rusya’nın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndaki daimi temsilcisi Mikhail Ulyanov, Amerika’nın İran’a yönelik maksimum baskı siyasetinin İran nükleer programlarındaki kısıtlamaların azalmasına neden olduğunu söyledi.

Ulyanov, ABD’nin dışişleri bakanlığında İran Eylem Grubu başkanı Brian Hook’un İran’a yönelik maksimum baskının İran ekonomisini olumsuz etkilediğini gururla söylediğini ama bu durumun İran nükleer programındaki kısıtlamaların da yoğun bir şekilde azalmasına sebep olduğunun da unutulmaması gerektiğini söyledi.

Brian Hook, 17 ocak tarihinde yaptığı açıklamada, Amerikan başkanı Trump’ın Avrupa ülkelerinden nükleer anlaşmadan çekilmelerini istediğini itiraf etmiş ve İran’la, Trump’ın istediği bir şekilde yeni bir nükleer anlaşma imzalanmasının altını çizmiştir.

Hook, Amerika’nın İran’a yönelik yasadışı yaptırımlarına ve hatta ilaç ile gıda maddesine getirilen yaptırımın İran halkı üzerindeki olumsuz etkilerine değinmeksizin Amerika’nın  İran’a yönelik yaptırımlarının İran’ın petrol ihracatını yüzde 80 oranında azaltığını iddia etmiştir.

Bu arada 3 Avrupa ülkesi, nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmemesini örtbas etmek için 14 ocak tarihinde nükleer anlaşmayla ilgili olarak ‘İhtilafları Çözüm Mekanizması’nı aktif hale getirdiklerini bildirirken İran, böyle bir sisteme karşı çıkarak nükleer anlaşmanın altında imzası olan ülkelerden anlaşmaya bağlı kalmalarını istiyor. /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.