Rusya: İran, Suriye’de ateşkesin sağlanmasında önemli bir rol üstlenmiştir

  • 25 Ocak 2017
  • 1.005 kez görüntülendi.
Rusya: İran, Suriye’de ateşkesin sağlanmasında önemli bir rol üstlenmiştir

Rusya’nın Astana toplantısındaki temsilci heyeti başkanı Alexander Lavrentiev, Suriye’de ateşkesin sağlanmasında İran’ın yardımlarının çok büyük olduğunu bildirdi.

İRİB haber ajansının bildirdiğine göre dün akşam Astana’da katıldığı basın toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, Rusya, İran ve Türkiye heyetlerinin Suriye’de ateşkesi denetleyici gruplar olarak önümüzdeki Şubat ayında tekrar Kazakistan’daki çalışmalarını başlatacaklarını söyledi.

Suriye ordusu ve silahlı muhalif grupların temsilcilerinin de bu çalışma grubuna katılabileceklerini belirten Lavrentiev, bu konferansların düzenlenmesinin temelini BM Güvenlik konseyi kararnameleri ve özellikle de 2254 sayılı kararname oluşturduğunu hatırlatarak, bu kararnamenin, çatışmalara son verilmesini ve siyasi süreç ve görüşmelerin tekrar başlatılmasını ön gördüğünü söyledi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da İran, Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde düzenlenen Suriye barış görüşmeleri sonucunda üç ülkenin kabul ettiği ortak bildiri açıklandı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov tarafından okunan bildiri metnine göre, İran, Türkiye ve Rusya Suriye’deki ateşkesin denetlenmesi için üçlü bir mekanizma kurmaya karar verdi.

Suriye’deki krizin askeri bir çözümünün olmadığının altını çizen üç garantör ülke, uluslararası topluma, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 numaralı kararındaki adımların uygulanması için Suriye’deki siyasi süreci desteklemeleri çağrısını yaptı.

İran, Türkiye ve Rusya’nın silahlı muhalif grupların Cenevre görüşmelerine katılma istediğini desteklediği belirtilen açıklamada, üç garantör ülkenin Suriye’deki silahlı muhaliflerin terörist gruplardan ayrılmasının gerekli olduğu kaydedildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.