Rusya: Suriye’deki teröristlere hoşgörü gösterilmeyecek

  • 01 Mart 2018
  • 1.049 kez görüntülendi.
Rusya: Suriye’deki teröristlere hoşgörü gösterilmeyecek

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Suriye’deki askeri operasyonların meşru hedefi olarak kalan teröristlere hoşgörü gösterilmeyeceğini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Nebenzya, Doğu Guta’daki silahlı gruplardan, Fetih el Şam’ı (eski adıyla Nusra) bu bölgeden çıkarmaya hazır oldukları yönünde BM’ne gönderilen mektubu değerlendirdi.

Rus diplomat, “Bu konuda, militanların dış hamilerinden net garantiler bekliyoruz. Teröristlerin askeri operasyonların meşru hedefi olmaya devam ettiği ve onlara karşı hoşgörü gösterilmeyeceğini anlamak gerekir. Doğu Guta’daki Nusra’nın nasıl etkili biçimde etkisiz hale getirilebileceğine bakmayı teklif ediyorum” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’ne, Suriye’de ateşkes kararının uygulanmasına destek niteliğinde bir açıklamayı kabul etmeyi teklif eden Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkeleri, Suriye’deki çatışmanın çözümüne engel olmaya değil, bu yöndeki çabalara destek vermeye çağırdı.

ABD öncülüğündeki koalisyonu, BM çalışanlarının Rakka’ya girişine izin vermeye ve kontrolündeki toprakları merkezi hükümetin sorumluluğuna devretmeye çağıran Nebenzya, şu ifadeleri kullandı: “BM’nin acilen Rakka’ya bir değerlendirme misyonunu göndermesi gerektiği konusunda ısrarcıyız.”

Suriye’nin BM daimi temsilcisi Caferi ise BM raporunda ‘kuşatılmış bölgeler’ teriminin kullanılmasını eleştirirken; Doğu Ğuta’da vatandaşların kuşatılmadıklarını, aksine terör örgütleri tarafından rehine alınıp canlı kalkan olarak kullanıldıklarının altını çizdi. Bu vatandaşlara gönderilen insani yardımların teröristler tarafından gasp edildiğini belirten Caferi; aynı zamanda vatandaşların çıkmaları için temin edilen insani koridorun da teröristler tarafından bombalandığına vurgu yaptı.

Suriye halkının çıkarlarını Suriye hükümetinden daha fazla hiç kimsenin kollayıp savunamayacağını belirten Caferi; nifak ve riyakarlıkla dökülen timsah gözyaşları ve insani durum ticaretinin artık herkes tarafından deşifre edildiğine işaret etti.

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Caferi; Doğu Ğuta’da insani durumların siyasi ticaretini yapan devletlerin orada bulunan radikal teröristlere silah, mühimmat ve muhtelif tür desteklerini sürdürdüklerine dikkat çekti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.