Rusya: Tüm taraflar KOEP’nin ihya edilmesini istiyor

  • 11 Aralık 2021
  • 534 kez görüntülendi.
Rusya: Tüm taraflar KOEP’nin ihya edilmesini istiyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabekov, Viyana müzakerelerine katılan tüm taraflar Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP nükleer anlaşmasının ihya edilmesini istediğini belirtti.

Moskova’da yayımlanan Izvestia gazetesine demeç veren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Riabekov, Viyana müzakerelerine katılan tüm taraflar Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP nükleer anlaşmasının ihya edilmesi için İran’la birlikte hareket ettiklerini belirtti.

Riabekov’e göre, taraf ülkeler ve ayrıca KOEP nükleer anlaşmasından Donald Trump’ın kararı ile 2018 yılında çekilen Amerika, ortak komisyonun 9 Aralık’ta düzenlenen oturumunda anlaşma ile ilgili müzakerelerde yaşanan teknik duraksamanın ardından şimdi bu anlaşmaya geri dönmek istediklerini ve Viyana müzakereleri de kesinlikle bu konu üzerinde odaklanacağını ifade etti.

Riabekov, bence Viyana müzakerelerine katılan tarafların hiç biri İran ile varılan nükleer anlaşmasının bozulmasını istemiyor, ifadesini kullandı.

Riabekov ayrıca, hali hazırda şartlar daha öncesine göre biraz daha da karmaşık hale geldiğini, fakat bu durum teslim olmaya gerekçe oluşturamayacağını, tüm tarafların KOEP nükleer anlaşmasını ihya etme üzerinde odaklanması gerektiğini, Rusya bu meseleye yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti 1 Aralık’ta düzenlenen müzakerelerde Amerika’nın illegal yaptırımlarının kaldırılması ve İran’ın nükleer faaliyetleri hakkında karşı tarafa iki belge sundu.

İran ile müzakere eden 4+1 grubu üyeleri (Almanya, Fransa, Britanya, Rusya ve Çin) İran’ın önerilerine cevap vermek için başkentleri ile istişarede bulunmaları gerektiğini belirtti. Bu gelişmenin üzerine müzakereler geçici olarak durdu, fakat 9 Aralık’ta yeniden başladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.