Rusya ve Çin ABD’nin Venezuela aleyhindeki girişimini veto etti

  • 27 Ocak 2019
  • 3.923 kez görüntülendi.
Rusya ve Çin ABD’nin Venezuela aleyhindeki girişimini veto etti

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Washington’un Venezuela’da darbe gerçekleştirmeye çalıştığını, bu tür eylemlerin tüm dünya için tehdit oluşturduğu belirtti.

Sputnik’te yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) olağanüstü oturumunda konuşan Nebenzya, Washington’un tüm dünya için tehdit oluşturan eylemleriyle Venezuela’daki meşru yönetimi düşürmeye çalışmakla suçladı.

Nebenzya, “Aslında tam gözümüzün önünde, laubali bir şekilde, uluslararası hukukun tüm normları ihlal edilerek bu ülkede bir darbe yapılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Bu durumun aslında ‘Venezuela’ya yönelik tehdit’ açısından ele alınması gerektiğine dikkat çeken Nebenzya, “Eğer dünyaya yönelik bir tehdit söz konusuysa, bu tehdit ABD ve müttefiklerinin Venezuela’nın yasal olarak seçilmiş Devlet Başkanı’nı düşürmeye yönelik utanmaz ve saldırgan eylemlerinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Rusya, BMGK’da Venezuela’daki durumun tartışılmasına karşı çıkarak, gündem konusundaki oylamada da bunu desteklemeyi reddetti.

“Rusya Federasyonu ABD’li meslektaşlarımızın Venezuela’daki durumun tartışılması ile ilgili girişimini destekleyemez” diyen ve ülkedeki iç durumun BMGK’nın gündem maddesi dahi olmadığını ifade eden Nebenzya, şu sözlerle devam etti:

BMGK üyeleri, Rusya ve Çin’in dahil olduğu 4 ülkenin itirazlarına rağmen ABD’nin önerisiyle Venezuela’daki durumun gündeme alınmasını oyladı.

Oylamada 9 ülke ‘evet’ oyu kullanırken, Rusya ve Çin’in de aralarında bulunduğu 4 ülke ise ‘hayır’ dedi, 2 ülkeyse çekimser kaldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.