Rusya’dan ABD’nin İran halkı ile ilgili yalan iddialarına ilişkin eleştiri

  • 23 Kasım 2019
  • 1.168 kez görüntülendi.
Rusya’dan ABD’nin İran halkı ile ilgili yalan iddialarına ilişkin eleştiri

ABD, Donald Trump hükumeti döneminde İran aleyhinde eşsiz yaptırım uygulamak gibi azami baskı politikasıyla, İran halkı ile kendi düşmanlığını sürdürmeye devam ediyor.

Bununla birlikte Amerika’nın üst düzey yetkilileri her daim İran halkına destek verdiklerinden dem vuruyorlar. İşte bu mesele Rusya’nın da eleştirel tepkisini beraberinde getirmiştir. Moskova Amerika’nın İran halkını desteklediği iddiasına ilişkin şaşırdığını bildirdi.
Rusya dış işleri bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova 21 kasım Perşembe günü ABD dış işleri bakanı Mike Pompeo’nun İran halkını destekledikleri iddialarına tepki göstererek ” Washington İran milletinin şimdiki sorunlarının baş müsebbibidir” dedi.
Zaharova sözlerini şöyle sürdürdü:” Pompeo’nun iddiaları bizi şaşırttı çünkü İran’da memnuniyetsizliğe ve diğer meselelerin fitilini yakan şeyler ABD’nin kendisi tarafından İran İslam Cumhuriyeti aleyhindeki uygulamalarından kaynaklanıyor.”
Rus yetkili sözlerinin devamında gıda, ilaç ve diğer zaruri malzemelerin İran milletinin hakkı olduğunu ve ABD kendi eylemeleri ile bu hakkı hiçe saydığını dile getirdi.
Hatırlanacağı üzere Pompeo cumartesi akşam saatlerinde yayınladığı bir tiwitte Washington’un İran halkını desteklediğini iddia ederek Amerika’nın İran halkının sesini duyduğunu ve onları desteklediğini söylemiştir.
Böylesi iddialar Trump yönetiminin İran aleyhinde baskıları arttırmaya yönelik odaklanıp bu doğrultuda çaba harcayarak Tahran’ı Washington’un gayri meşru istekleri karşısında teslim alma hayalinde olduğu bir dönemde gündeme geliyor. Bu baskıcı politikalar neticesinde, İran’a insani ürünler ve ilaçların satılması ve intikali sorunla karşı karşıya gelmiş ve İran içinde başta  tedavisi zor hastalıklara yakalananların olmak üzere diğer hastaların tedavi sürecini büyük sorunla karşı karşıya getirmiştir.
Aynı zamanda Trump İranlı vatandaşların ABD’ye girişi için de şiddetli sınırlamalar uygulamıştır ve bu da Pompeo’nun İran halkına destek bağlamındaki iddialarıyla tamamen çelişmektedir. ABD’nin İran halkı ile ilgili bu çifte standart tutumu Rusya’nın da dikkatini çekmiştir.
Zaharova’nın belirttiği gibi “Washington bir taraftan söylemde İran halkının isteklerini desteklediğini diğer yandan da bu ülke halkına daha fazla acı çektirmek için elinden geleni yapıyor.”
Trump ABD’nin Nükleer anlaşmadan çekildiğini ve İran aleyhinde nükleer yaptırımların yenilenmesini bildirirken İran’da huzursuzlukların baş göstermesi ve yoksulluğun yayılması hedefiyle ekonomik savaşı başlatmış oldu. Trump ve Amerika’nın diğer yetkilileri defalarca İran halkı aleyhinde eşsiz baskı uygulama gerektiğine vurgu yaparak “Yoksulluk ve İsyan Politikası” çerçevesinde İran halkı ile İslam Cumhuriyeti nizamını karşı karşıya getirmek istiyor.
Bu mesele Trump’ın İran halkına karşı duyduğu kin ve nefretin göstergesidir, sebebi ise İran islam Cumhuriyeti’ni yenilgiye uğratmak için İranlıları kendi çabalarına eşlik ettirme çabalarında hezimetinden kaynaklanıyor.
Son 40 yılda  Amerika’nın İran halkı aleyhinde benzeri görülmeyen baskıcı politikalarının karşısında, İran’ın cesur halkı her zaman bu baskılar karşısında direnmiştir. Nitekim bu konu Amerikalı analistlerce de söyleniyor.
National İnterest haber Portalı perşembe günü Trump yönetiminin İran aleyhindeki siyasetlerine ilişkin yayınladığı bir makalede, azami baskı politikasını iflas etmiş bir strateji olarak tanımlamış ve Tahran’ın Washington’un baskıları karşısında teslim olmayacağını vurguladı. Söz konusu yazı uyarınca Washington’un yapması gereken şey, mevcut durumu sürdürmemektir. Zira azami baskı iflas etmiş bir siyasettir.
Trump yönetiminin İran karşısındaki tutumu onun İranlılara ilişkin gerçek bir bilgiye sahip olmamasının kanıtıdır. Son 40 yılın tecrübesi İran aleyhinde dış baskılar arttıkça bir o kadar iç dayanışma ve insicamın da arttığını ispatlamıştır./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.