Saldırgan Suudi Koalisyonu Hudeyde Limanına saldırdı

  • 29 Aralık 2022
  • 56 kez görüntülendi.
Saldırgan Suudi Koalisyonu Hudeyde Limanına saldırdı

Yemen Ordusu Operasyon Odası ve Hudeyde ilindeki Halk Komiteleri, Suudi koalisyonuna ait keşif ve casusluk insansız hava araçlarının “El-Cabelliye” ve “Hais” semalarına girerek devriye gezdiğini duyurdu.
Suudi koalisyonunun roket saldırıları Hudeyde ilinin çeşitli bölgelerine yönelik de devam ederken, Suudi koalisyonuna ait topçu birliği de Cebelliye ve Hais’teki bölgeleri hedef aldı.
8 yıl önce Suudiler Yemen’i işgal etme niyetiyle fakir komşularına karşı yıkıcı bir savaş başlatmış ve bu süreçte 47 bin Yemen vatandaşını yaralanma ve ölüme sürüklemiştir.
Son bir hafta boyunca, Suudi askeri güçleri Saada ilindeki bölgelere topçu saldırıları yaparak ve saha infazları gerçekleştirerek düzinelerce Yemen vatandaşını öldürdü veya yaraladı. Bu saldırılar o kadar acımasızca olmuştur ki Birleşmiş Milletler bile tepki göstermeye mecbur kaldı.
Yemen’de ateşkes bu yıl Mayıs’ta Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğuyla sağlandı ve bugüne kadar iki kez uzatılan ateşkes iki ay daha uzatılabilir. Bu anlaşmanın Ekim ayında uzatılması gerekiyordu, ancak Yemen Milli Kurtuluş hükümetinin anlaşmaya dayanan taleplerinin yerine getirilmemesi, şimdiye kadar yenilenmemesine neden oldu.
Yemen Yüksek Siyasi Konseyi başkanı Mehdi Al-Meşat, Yemen’deki ateşkesin Suudi koalisyonu tarafından tekrarlanan ihlalleri nedeniyle neredeyse yok edildiğini söyledi.
Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el Uza, çarşamba günü yaptığı açıklamada; saldırgan Suudi-Amerikan koalisyonunun Yemen halkına dayattığı savaş ve kuşatmanın insanlığa karşı bir suç olduğunu duyurdu.
Son günlerde Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti, saldırgan Suudi Arabistan ve BAE’nin ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Bu ateşkese dayanarak Sana havaalanının yeniden açılması, gemilerin Hudeyde limanına girişlerinin önündeki engellerin kaldırılması ve savaş nedeniyle yıllardır ödenmeyen devlet memurlarının maaşlarının ödenmesi gerekiyordu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.