Salihi: Bugün İran’da üç nükleer proje görücüye çıkarılacak

  • 09 Nisan 2017
  • 1.087 kez görüntülendi.
Salihi: Bugün İran’da üç nükleer proje görücüye çıkarılacak

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, bugün ülkenin Kazvin, Elborz ve Yez vilayetlerinde üç nükleer projenin görücüye çıkarılacağını ve 40 kazanımın da tanıtılacağını bildirdi.

Bugün 9 Nisan 2017 İran takviminde “Ulusal Nükleer Gün” olarak isimlendirilmiştir.
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, dün akşam İRİB birinci kanalına verdiği röportajda, tarım ve sağlık alanında bir atılım sayılan Kazvinde fırlatıcı sistemin görücüye çıkarılması, sarı kek üretim masraflarının azaltılması amacıyla uranyum yüklü taşlarla daha az uranyum içeren taşların birbirinden ayrılması, petrol bakanlığı için modern santrifüj ve Tahran reaktörü yakıt sisteminin geliştirilmesi bugün tanıtılacak projelerden olduğunu söyledi.

Salihi, “Planladığımız en önemli konu ülke içinde doğal uranyum üretimidir. Nükleer anlaşmanın uygulanmasından önce bu ürünü ithal bile edemiyorduk, ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesi ardından 360 ton ithal etmeyi başardık” diye konuştu.

Salihi sözlerini şöyle sürdürdü: Tek bir yıl içinde nükleer programımızın tarihi boyu ithal edilen uranyumun yüzde 60 oranı kadar ithalatta bulunmayı başardık. 1000 megavatlık reaktörlerimizin yılda 200 tonluk zenginleştirilmiş uranyum ihtiyacını aşarak bu miktarı 360’a yükseltebildik.

Karşı tarafa bağımsızlığımızı göstermediğimiz takdirde hep bahaneler uyduracağını bildiren Salihi, “Biz onlara bağımlı değiliz ve bunu ispatlamamız gerekiyor. 2009’da gerçekleşen işlemler sayesinde İran bu alanda gelecek yıllardaki gereksinimlerini temin etme olanağına sahip oldu” ifadelerini kullandı.

Salihi son olarak anlaşmanın ihalaine değinerek şu açıklamalarda bulundu: Devlet yetkililerinin istediği zaman anlaşma öncesine geri dönebiliriz. Bu konuda gerektiği vakit milletimize mutlu edici haberler de vereceğiz. Geri dönüşümüz karşı tarafı şaşkına çevirecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.