Salihi: İAEK’nun en önemli görevi, nükleer elektrik üretmektir

  • 18 Ocak 2021
  • 1.395 kez görüntülendi.
Salihi: İAEK’nun en önemli görevi, nükleer elektrik üretmektir

İAEK Başkanı Ali Ekber Salihi, nükleer enerji üretmek, bu kurumun en temel görevi olduğunu belirtti.

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Hamanei’nin eserlerini yayımlayan ve koruyan büronun enformasyon sitesi KHAMENEI.IR sitesine konuşan İAEK Başkanı Salihi, kurumun ilk ve en önemli görevi, nükleer elektrik santrali inşa etmek olduğunu belirterek şöyle dedi:

İran İslam Cumhuriyeti 20 ila 30 bin megavat nükleer elektrik enerjisine ihtiyacı vardır ve bunun için gerekli altyapı oluşturulmalıdır.

İran’da hali hazırda nükleer enerjiden bin megavat elektrik enerjisi üretildiğini hatırlatan Salihi, iki bin megavat elektrik enerjisi üretmek için de iki yeni santral inşa aşamasında olduğunu ve yedi yıl içinde devreye gireceğini kaydetti.

Nükleer santraller fosil yakıt tüketen santrallerden farklı olduğunu kaydeden Salihi şöyle ekledi:

Her bir nükleer santralin maliyeti beş milyar dolardır. Bu santrallerin her biri 70 yıl çalışır ve masrafı da yılda yaklaşık yüz milyon dolar kadardır.

Salihi, ham maddenin temin edilmesi İAEK’nun bir başka stratejik meselesi olduğunu belirterek şöyle dedi:

Her nükleer santral için yılda 300 ton doğal uranyum gereklidir. İran’ın stokları 40 bin tona ulaştı, bu yüzden bu alanda daha fazla çalışmalıyız.

Salihi açıklamalarının devamında İran İslam Cumhuriyeti Amerika terör devletinin Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP anlaşmasına geri dönmesi konusunda hiç bir ısrarı olmadığını, İran’ın mantıklı talebi, yaptırımların kaldırılmasından ibaret olduğunu sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.