Salihi: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu nükleer anlaşmada tam tarafsızlığını göstermeli

  • 29 Kasım 2018
  • 1.917 kez görüntülendi.
Salihi: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu nükleer anlaşmada tam tarafsızlığını göstermeli

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak bilinen nükleer anlaşmanın başarılı olup olmamasının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşması için ciddi bir sınav olduğunu söyledi.

Salihi, Viyana’da düzenlenen UAEK üyesi ülkelerin Bilim ve Teknoloji Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, nükleer enerji kullanımının kaçınılmaz kullanımında artışın yanında çevre sorunların, kanser gibi hastalıkların artması, açlığın, su kaynaklarının kullanımının, genel sağlık sorunlarının yaşandığını belirtti.

Mevcut sorunlarının ortadan kaldırılması için ortak adımlar atılmasının gerekli olduğunu ifade eden Salihi, atılacak ortak adımlarla hayat kalitesinin yer kürede artmasının yanında kaynakların iyi kullanımının sağlanmasını temenni etti.

UAEK’nin üye ülkelere barışçıl nükleer kullanımında ayrımcılık gözetmeksizin yardım etmek zorunda olduğunu ifade eden Salihi, ajansın bunun gerçekleşmesi için işbirliği şebekesi ve bilgi paylaşımı kurmasının önemli olduğunu belirtti.

KOEP’in durumuna değinen Salihi, KOEP’in devamının UAEK ve nükleer silahlarının yayılmasını engelleyen anlaşma için ciddi bir sınav oluşturduğunu söyledi.

Salihi sözlerinin sonunda İran’ın nükleer enerji ile ilgili tecrübelerini diğer üye ülkeler özellikle komşularıyla paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

UAEK bu zamana kadar 13 rapor yayınlamış ve 13 raporda da İran’ın nükleer anlaşmaya tam bağlı kaldığını teyit etmiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.