Şemhani: IŞİD’in hedeflerinin gerçekleşmemesinde İran’ın önemli rolü var

  • 22 Kasım 2017
  • 1.116 kez görüntülendi.
Şemhani: IŞİD’in hedeflerinin gerçekleşmemesinde İran’ın önemli rolü var

İran Milli Güvenlik Yüksek Şurası sekreteri Ali Şemhani, Irak ve Suriye’de terör örgütü IŞİD’in yenilgiye uğratılmasını tebrik ederek, ”IŞİD ve hamilerinin bölgedeki hedeflerinin gerçekleşmemesinde İran’ın Irak ve Suriye’ye desteğinin önemli rolü olmuştur” dedi.

Ali Şemhani, dün İran televizyon kanallarından Kanal2’nin haber programında yaptığı açıklamada, ‘Eğer IŞİD bölgede hedeflerine ulaşsaydı bölgedeki  müslümanların ve diğer dini azınlıkların durumu facia olurdu. Ama, Irak ve Suriyeli yetkililerin talepleri doğrultusunda, İran IŞİD ile mücadele sahnesine inmiş ve bu facianın gerçekleşmesini önlemiştir’ dedi.

Şemhani, terör örgütünün bölgedeki şom girişimlerinde yüzbinlerce Suriyelinin hayatını kaybettiğini, 6 milyon Suriyelinin evini barkını terkettiğini ve yıkılan evlerin ve hasarların  onarımı ve yeniden yapımı için 500 ila 600 milyar dolar gerektiğini  belirterek, ”bu acı tablo bazı küresel güçlerle  bölgedeki bazı ülkelerin batının yönlendirmesinde sultaya dayalı siyasetlerin sonucudur  ve onların nihai hedeflerinin İsrail’in güvenliğini temin etmektir” dedi.

İran milli güvenlik yüksek şurası sekreteri, uluslararası güçlerin Suriye’deki girişimlerine karşı ve siyasi alanda Rusya’nın rolünün de gözardı edilemeyeceğini belirterek, ‘ama IŞİD buhranı ocak 2011’de başladı ve Rusya 2015’te sahneye girdi. Bu yıllar boyunca İran ve Suriye, bölgenin  savunucusu olan ülkelerdi ve teröristlerin Beşar Esad’ı devirmeye dayalı hedefleri suya düştü’ dedi.

Şemhani, Amerikalıların, IŞİD projesinin bozulduğunu gördüklerini ve bundan dolayı derhal İran’a yönelik yaptırım ve Kürdistan bölgesinin Irak’tan ayrılmasını içeren bir projeyi sahneye koyduklarını  belirterek, ”ama her ikisinde de yenilgiye uğradılar ve yine derhal Lübnan’ın güvenliğini bozma girişiminde bulundular ki bu da Saad Hariri’nin başbakanlıktan istifa etmesiyle gerçekleşti fakat Lübnan’ın güvenliğini bozmaya dayalı plan da yenilgiye uğradı’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.