Seyyid İbrahim Reisi: Yabancı ülkelerin bölgedeki varlığı ve müdahalesi yasaklandı

  • 23 Haziran 2022
  • 169 kez görüntülendi.
Seyyid İbrahim Reisi: Yabancı ülkelerin bölgedeki varlığı ve müdahalesi yasaklandı

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Hazar Denizi çevresindeki ülkelerin işbirliğinin önemi ve İslami İran kıyıları başta olmak üzere yabancı ülkelerin bölgedeki varlığı ve müdahalesinin yasaklandığını vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahim Reisi, Çarşamba akşamı Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmede, İran ve Rusya cumhurbaşkanları ve yetkilileri arasında devam eden görüşmeleri iki ülkenin ekonomi alanı başta olmak üzere çeşitli alanlarda her iki tarafa faydası olan stratejik işbirliğini geliştirme iradesinin göstergesi olduğunu vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Rusya Dışişleri Bakanı’nın ülkesinin İran İslam Cumhuriyeti ile genişleyen ekonomik işbirliğinin son durumuna ilişkin raporunun ardından şunları söyledi: İşbirliği ve koordinasyonun güçlendirilmesi, ABD yaptırımlarına karşı etkili bir çözümdür.

Reisi, Ukrayna savaşının bir an önce sona erdirilmesinin önemine ve İran İslam Cumhuriyeti’nin bu konuda diplomatik bir çözüm bulunmasına yardımcı olmaya hazır olduğunun da altını çizerek, “ABD ve NATO provokasyonlarının bu savaşın şekillenmesinde etkili olduğuna şüphe yok. Bu yüzden  Batı Asya, Kafkaslar ve Orta Asya da dahil olmak üzere dünyanın herhangi bir yerinde etkisini genişletmeye çalışan NATO’ya karşı aktif olunmalıdır.”diye kaydetti.

Görüşmede Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ekonomik alan da dahil olmak üzere Tahran-Moskova işbirliğinin boyutları hakkında ayrıntılı bir açıklama yaparak, ülkesinin İran İslam Cumhuriyeti ile işbirliğini stratejik bir düzeye yükseltmeye hazır olduğunu belirtti.

İran’ın Şanghay Ekonomik İşbirliği Örgütü’ne üyeliğinin önemine değinen Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya’nın İran’ın bölgesel ve uluslararası örgütlerdeki rolünün genişletilmesine verdiği desteği dile getirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.