Sudan’da El-Beşir unsurları darbe planlıyor

  • 09 Ağustos 2019
  • 10.745 kez görüntülendi.
Sudan’da El-Beşir unsurları darbe planlıyor

Sudan gazetesinin haberine göre, Sudan eski cumhurbaşkanı Ömer el’Beşir’e bağlı unsurlar, Kurban bayramı tatil günlerinde bir askeri darbe hazırlığında olduğunu yazdı.

Sudan basını, Ömer el’Beşir yanlılarının muhtemel darbe planına göre, Kurban bayramı tatil günlerinde ülkenin bir çok yerinde terör havasının estirilmesi planı bulunuyor ama Sudan’da Ömer el’Beşir yönetimini darbeyle deviren geçici askeri konseyin şimdiden muhtemel bir darbeyi önlemek için güvenlik önlemlerini arttırdığı anlaşılıyor.

Ömer el’Beşir’in darbeyle devrilmesinin ardından bu ülkede bir kaç darbe girişimi önlendi.

Bu arada Sudan’da askeri darbenin ardından askeri yönetim ile muhalif sivil koalisyon arasında aylardır süren müzakerelerde 6 gün önce nihai anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı.

Afrika Birliği Sudan Özel Temsilcisi ve arabulucu Muhammed Hasan Lebat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) koalisyonunun anayasa bildirisinin tüm maddelerinde anlaştıklarını bildirdi.

Lebat, “Sudan halkını tebrik ediyoruz ve bu anlaşmanın Sudan için tarihi bir an olduğuna inanıyoruz. AGK ile ÖDBG arasındaki nihai anlaşmanın büyük bir törenle birkaç gün içinde olacağını belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

ÖDBG müzakere heyetinden Babekir Faysal da yaptığı açıklamada, “Askeri Geçiş Konseyi ile siyasi krizi sonlandıracak anayasa bildirisinin tüm maddelerinde uzlaştık. Nihai anlaşma pazar günü imzalanacak” diye konuştu.

Sudan’da yönetimi elinde tutan Askeri Geçiş Konseyi ile muhalif sivil koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, 17 Temmuz’da 39 aylık geçici ortak yönetimi kapsayan siyasi bildiriyi imzalamıştı.

Siyasi bildiri, asker ve sivillerden oluşan karma konseyin kurulmasını ve seçimlere kadar devlet başkanlığını dönüşümlü olarak yürütmelerini öngörüyor.

Buna göre, geçiş dönemi, 3 yıl 3 ay sürecek. Bu süreçte konseye 21 ay asker, 18 ay ise bir sivil başkanlık edecek.

Geçiş sürecinin ardından seçimlere gidilecek ve asker, yönetimi tamamen sivillere devredecek.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.