Suriye: BM Raporlarını Hazırlayanlar Bir Kısım Devletlerin Etkisi Altında Çalışıyor

  • 20 Haziran 2015
  • 741 kez görüntülendi.
Suriye: BM Raporlarını Hazırlayanlar Bir Kısım Devletlerin Etkisi Altında Çalışıyor

Suriye’nin Birleşmiş Milletlerdeki daimi temsilcisi Beşar el Caferi teröre sponsorluk yapan devletlerin hükümetleri ve Güvenlik Konseyinde üye kimi devletlerin politikalarına son verme gereğini vurguladı.
Güvenlik Konseyinin ‘Çocuklar ve Silahlı Anlaşmazlıklar’ bağlılığı altında düzenlediği oturumda Suriye adına yaptığı konuşmada Caferi; teröre sponsorluk yapan devletlerin hükümetlerinden hesap sorulması amacıyla etkin icraatlar alınması gerektiğini, son olarak 2199 sayılı karar dahil olmak üzere Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye ilişkin kararlarının tarafsız ve ciddi bir şekilde hayata geçirilmesi gereğinin altını çizdi.
Caferi; dünyanın muhtelif bölgelerinden Suriye’ye terörist ve savaş mühimmatının akışını sürdürmek yerine kurban olan çocukların rehabilitasyonu ve yeninden topluma kazandırılmaları yönünde Suriye hükümetiyle işbirliğinin gereğini ifade etti. Suriye’de savaşı körüklemenin yanında askeri ve beşeri destekle şiddet ve radikallik yanlısı bir neslin yetişmesine katkı sağladığına dikkat çeken Caferi; bunun da terör örgütlerin güçlenip daha geniş bölgelere yayılmalarına yol açacağını vurguladı. Caferi IŞİD ve Nusra Cephesinin yanı sıra diğer terör örgütlerin çocukları terör eylemlerinde nasıl kullandıklarına ışık tuttu.
Oturumda takdim edilen raporun geniş manşetlerinde gerçeklerden uzak politikleştirilmiş bir rapor olduğuna işaret eden Caferi; raporda krizlerin gerçek kökenine ilaveten muhtelif adlandırmalar altındaki terör örgütlere takdim edilen sınırsız desteğin tamamen görmezden gelindiğinin altını çizdi. Caferi Suriye’de çocukların ‘ılımlı muhalifler’ olarak adlandırılan terör örgütleri ve radikal yada cihatçılar olarak adlandırılan terör örgütleri tarafından aynı şekilde kullanıldığına vurgu yaptı.
Suriye’nin BM’deki daimi temsilcisi Caferi bu gibi raporların güvenilir ve gerçekçi olması için ilgili tüm tarafların görüş ve bilgilerini dikkate alması gerektiğinin altını çizerken; raporda Suriye hükümetinin belgelerle takdim ettiği verilere hiçbir şekilde değinilmemesinin esef verici olduğunu belirtti.
Caferi raporu hazırlayanların bir kısım devletlerin etkisi altında çalıştıklarına dikkat çekerken; İsrail’in asırlar boyunca katlettiği Filistinli yüzlerce çocuğa da değinmemelerinin buna en büyük kanıt teşkil ettiğinin de altını çizdi. Aynı zamanda bizzat BM ve Güvenlik Konseyinin her oturum devresinde İsrail’in Suriyeli Golan topraklarına işgalini belirtmelerine rağmen raporda işgal otoritelerinin Golanlı çocuklara ilişkin düşmancı politikalarına değinmemesinin de kuşku uyandırdığına işaret etti.
BM ve Güvenlik Konseyinin Suriye hükümetinin gönderdiği resmi mektuplar, kanıt ve belgeleri dikkate alması gerektiğinin altını çizen Caferi; Suriye hükümetinin her şeye rağmen anayasal hakları ve sorumlulukları kapsamında çocuklar dahil tüm vatandaşlarını koruma ısrarında olduğuna vurgu yaptı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.