Suriye dışişleri bakanı: Suriye’nin Toprak Bütünlüğü ve Egemenliği Kırmızı Çizgidir

  • 24 Eylül 2017
  • 1.159 kez görüntülendi.
Suriye dışişleri bakanı: Suriye’nin Toprak Bütünlüğü ve Egemenliği Kırmızı Çizgidir

Suriye dışişleri bakanı, Suriye’nin kendine yönelik her türlü saldırganlık ve tecavüze cevap verme hakkına sahip olduğunu bildirdi.

SANA haber ajansının verdiği habere göre Suriye Başbakan Yardımcısı Dışişleri  Bakanı Velid el Muallim New York’ta düzenlenen BM genel kurulunun 72. Dönem toplantılarında Suriye adına bir konuşma yaptı.

Muallim konuşmasında; Suriye ordusunun bunca fedakarlıkları ve kahramanlıklarının yanı sıra halkının şanlı mücadelesi ardından vatanın her karış toprağını terörden tamamen temizleyip güvenlik ve egemenliği sağlamaya her zamandan daha çok kararlı ve azimli olduğunu vurguladı

Suriye’nin krizin ilk başından beri iki temel eksen üzerinde ilerlemeye çalıştığını belirten Muallim; ilkinin terörle mücadele, ikincisinin ise ulusal uzlaşma ve siyasi çabalar aracılığı ile siyasi çözüm sağlamak olduğunu vurguladı.

Muallim Suriye’nin ilk baştan beri Suriye’de kanların akıtılmasına son verme ihtimali olan her türlü girişim ve çabaya olumlu ve açık bir vizyonla yaklaştığını ifade etti. Fakat bu girişimlerin bir kısmında Suriye’nin egemenliğinin ihlal edildiğine dikkat çeken Muallim; aynı zamanda ciddi ve dürüst tüm girişimlerin de Suriye ve halkına düşmanlıklarıyla bilinip teröre muhtelif tür destek temin eden devletler ve taraflarca engellenip sabote edildiğini kaydetti.

Astana ve Cenevre süreçleri konusunda ise Muallim; Suriye’nin bu süreçlerin başarılı olması için gereken her icraatı alıp uygun ortamı temin ettiğini belirtti.

Muallim dünyada istisnasız herkesin; teröre destek devam ettiği ve teröre karşı mücadelede ciddi ve ortak bir irade olmadığı sürece bu terörün her daim kanser gibi yayılacağını ve tüm dünyanın kabusu olmaya devam edeceğini irdelemeleri gerektiğini belirtti. Dolayısıyla uluslar arası düzeyde teröre karşı ciddi, dürüst ve etkin bir işbirliğinin olması gereğini vurgulayan Muallim; terörle mücadelede devletlerin egemenliğine ve halkların çıkarlarına saygı ve özen gösterilmesi önemini vurguladı. Muallim aynı zamanda terörle mücadele bahanesi altında başka ülkelerin egemenliğini ve içişlerini ihlal etme, dar çıkarlar ya da siyasi hedefler uğruna koşma veya bu bağlamlarda terörü edat olarak kullanmaya son verilmesi gereğinin altını çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.