Suriye konulu Cenevre 8 görüşmeleri sona erdi

  • 15 Aralık 2017
  • 1.007 kez görüntülendi.
Suriye konulu Cenevre 8 görüşmeleri sona erdi

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Ä°sviçre’nin Cenevre kentinde 28 Kasım’da baÅŸlayan Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerinin baÅŸarısızlıkla sonuçlandığını belirterek, “BaÅŸaramadık. Altın bir fırsat kaçırıldı.” dedi.

Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerinin son gününde Mistura, Suriye yönetimi ve muhalefet heyetleriyle ayrı ayrı bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından BM Cenevre Ofisi’nde basın toplantısı düzenleyen Mistura, 28 Kasım’dan bu yana muhaliflerle 11, Suriye yönetimi heyetiyle 7 toplantı yaptıklarını söyledi.

Muhaliflerin, görüşmelerin içeriÄŸini oluÅŸturan geçiÅŸ yönetimi, anayasa, seçimler ve terörizmle mücadeleden oluÅŸan 4 temel baÅŸlığın tamamını masaya yatırdığını vurgulayan Mistura, Suriye yönetiminin ise sadece “terörizm” baÅŸlığına odaklandığını kaydetti.

Özel Temsilci Mistura, Cenevre 8 görüşmelerinin baÅŸarısızlıkla sonuçlandığına dikkati çekerek, “BaÅŸaramadık. Altın bir fırsat kaçırıldı.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerin devam edip etmeyeceÄŸine iliÅŸkin soruya Mistura, “DiÄŸer alternatifler ne? Cevabım evet. Ocak ayında tekrar baÅŸlatmayı planlıyorum.” cevabını verdi.

Mistura, görüşmelere iliÅŸkin gelecek hafta BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i bilgilendireceÄŸini bildirdi.

“Cenevre 9’un ocak ayında baÅŸlaması için BM Genel Sekreteri ile görüşeceÄŸim.” diyen Mistura, Suriye sorununa siyasi çözüm adresinin Cenevre olduÄŸunu tekrarladı.

Bu arada Cenevre görüşmelerinde Suriye heyeti başkanı Beşşar el Caferi 8. tur kapsamında BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura ile dördüncü toplantısının bitiminde basına açıklama yaptı. Caferi basın açıklamalarında 8. turda olumlu ve yapıcı sonuçların alınması için Suriye heyetinin yoğun çabalarda bulunduğunu ve büyük bir özen gösterdiğini belirtti.

Suriye sahasında yaşanan terör savaşı gerçeğinde heyetin görüşmelerinde temel konu olarak terörle mücadeleye odaklandığına dikkat çeken Caferi; öyle ki diğer paketlerin görüşülmesi ve ilerlemenin kaydedilmesinde terörle mücadelenin ana girişi teşkil ettiğini kaydetti.

Suriye heyetinin ‘muhalefet’ heyeti ile direk diyalog görüşmelerine girmeyi reddettiğini belirten Caferi; ‘muhalefet’ heyetinin ‘Riyad 2’ beyanını öne sürdüğü sürece direk görüşmelere girmenin mümkün olmadığının altını çizdi.

Caferi terör örgütleri ve ‘muhalefet’ heyetinin işverenlerinin Cenevre görüşmeleri ve seyrini etkilemek amacıyla kanlı mesajlar göndermede ellerinden gelen her gayreti gösterdiklerine dikkat çekti.

Caferi Suriye’de gerçekten terörle mücadele etmek isteyenlerin; gayrı meşru yollarla Suriye’de güç bulundurma yerine Suriye hükümeti ile koordinasyon ve işbirliğinde olması gerektiğinin altını çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.