Suriye’de genel af ilan edildi!

  • 18 Eylül 2019
  • 1.145 kez görüntülendi.
Suriye’de genel af ilan edildi!
 Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, genel af ilan etti. Affa göre, 14 Eylül 2019 tarihinden önce işlenen suçlar affedilecek.

FHA- Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’da affın “belli şartlar kapsamında” olduğu ifadesi yer alıyordu. Suriye’deki kaynaklara, affın kapsamını sorduk. Aldığımız yanıt, “Askeri, siyasi, teröre bulaşmış her kim varsa, bu af kapsamındadır” oldu.

Affın zamanlaması çok önemli. Af kararı, Astana görüşmeleri kapsamında yarın Ankara’da yapılacak olan Türkiye, Rusya ve İran liderleri zirvesi öncesine denk geldi. Böylece bölgesel çözüm için, güçlü bir adım atılmış oldu. Şimdi tüm dünyanın gözü Ankara’da olacak.

ÖNEMLİ BİR ENGEL ORTADAN KALKTI

Hemen parantez açalım. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Çankaya Köşkü’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla yapılacak olan zirvede İdlib, Güvenli Bölge, Anayasa Komisyonu çalışmaları ve Suriye’deki siyasi geçiş konuları ele alınacak.

Af haberi, Astana Süreci’nin önündeki büyük bir engeli de ortadan kaldırıyor. Özellikle Türkiye’nin kaygılarına yanıt veriyor. Türkiye’nin İdlib konusunda en önemli kaygısı, yeni bir göç dalgası. Zirvede, Türkiye’nin yeni bir göç dalgasını kaldıramayacağını muhataplarına net bir şekilde anlatması bekleniyordu. Af kararının birinci önemi burada. Af ile ılımlı muhaliflerin ve teröristlerin ayrılması kolaylaşacak. Sonraki süreçte yürütülecek askeri operasyonlarda oluşabilecek göç dalgasının ve yeni bir insani dramın önüne böylece geçilebilecek.

İkincisi ülkesinden uzaktaki Suriyelileri ilgilendiriyor. Tutuklanma korkusuyla ülkesine gidemeyen Suriyelilerin dönüşü kolaylaşacak. Af kararının Suriye’ye dönüşleri kolaylaştıracağı görülüyor.

Üçüncü ise, karar, teröre bulaşanlar için yeni bir sayfa demek. Suç işleyenlerin, teröre bulaşanların yeniden topluma kazandırılması hedefleniyor. Böylece Suriye içindeki toplumsal barış yolunda önemli bir sürecin başlangıcı denebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.