Suriye’nin BM Temsilcisi Munzur: Suriye’nin Golan’daki Hakkı Tartışma Konusu Bile Olamaz

  • 26 Ocak 2018
  • 980 kez görüntülendi.
Suriye’nin BM Temsilcisi Munzur: Suriye’nin Golan’daki Hakkı Tartışma Konusu Bile Olamaz

Suriye’nin New York’ta Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci heyet maslahatgüzarı Munzur Munzur Suriye’nin İsrail işgali altındaki Golan topraklarındaki haklarının vazgeçilmez olduğunu, bu hakkın tartışma konusu bile olmayacağının altını çizerken, Golan’ın tamamıyla er y ada geç anavatanı Suriye’ye döneceğini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyinin Ortadoğu’da durumları ele aldığı toplantısında Suriye adına konuşan Munzur; BM Ortadoğu Barış Temsilcisi Nicholai Mladinov’un konuşmasında Golan’dan ısrarla söz etmemesini kınadı. Munzur Mladinov’un konuşmasında BM’nin İsrail’in Golan topraklarına işgalini sürdürmesiyle birlikte dayatama, sömürü ve gasp icraatlarında bulunması konusunda BM’nin tutumunu net bir şekilde ifade etmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail’in Golan topraklarına işgalinin BM ve BMGK kararlarınca batıl ve geçersiz sayıldığının altını çizen Munzur; Mladinov’un İsrail’in uluslar arası terör örgütleri listesinde yer alan Nusra Cephesi ve daha başka terör örgütlere muhtelif tür direk ve dolaylı desteğinden de söz etmemesini kınadı. Munzur İsrail’in ateşkes hattında BM barış güçleri UNDOF’a ait bir kısım mevkileri boşaltıp onlara el koyduğunu, bunun da başlı başına bile BMGK’nin tartışma konusu olması gerektiğini vurguladı.

İşgalci İsrail’in Golan toprakları ve halkına karşı baskı, gasp ve zenginliklerini sömürme icraatlarına ışık tutan Munzur; tüm bunların BM ve BMGK’nin ilgili kararlarına açık bir ihlal teşkil ettiğinin de altını çizdi. Munzur BM ve BMGK’nin bu konuda herhangi bir caydırıcı icraat almamasının yanı sıra uluslar arası toplumun sessiz tutumunun Gaspçı İsrail’e teşvik teşkil edip bu ihlallerini sürdürmesine yol açtığını ifade etti.

Munzur Golan’da yaşayan yurttaşlarımızın birçok fırsatta İsrail dayatmalarını reddettiklerini ve anavatanları Suriye’ye bağlılıklarını vurgulamakta olduklarına dikkat çekerken, Golanlıların işgal dayatmaları, gasp ve sömürüleri nedeniyle yaşadıkları acılar ve zorluklara da ışık tuttu.

Suriye’nin Golan topraklarına hakkını bir kez daha vurgulayan Munzur; Golan’ın er ya da geç 4 Haziran 1967 yılı sınırlarına kadar anavatanı Suriye’ye döneceğini, Suriye ve halkının bu yönde mücadesini meşru bir hak olarak sürdüreceğinin de bir kez daha altını çizdi. Munzur BM ve BMGK’den bu konuda üstüne düşen görev ve sorumluluğu üstlenmelerini talep etti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.