Suudi Arabistan işlediği cinayetlerini ilişkileri keserek örtbas edemez

  • 13 Ocak 2016
  • 879 kez görüntülendi.
Suudi Arabistan işlediği cinayetlerini ilişkileri keserek örtbas edemez

Tahran, 5 Ocak 2016 – Cumhurbaşkanı Ruhani, “Suudi Arabistan devleti işlediği bir cinayeti örtbas etmek için garip bir yönteme başvurarak İran ile ilişkilerini kestiğini duyurmuştur” dedi.

 Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen ile bugün Tahran’da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Ruhani, Ayetullah Şeyh Nimr’in Suudi Arabistan devletini eleştirdiği için idam edilmesine işaret ederek, “Eleştiriye idamla karşılık verilmemelidir. Umarım insan hakları meselelerine tepki gösteren Avrupa devletleri bu durumda da kendilerine düşen sorumluluğu üstlenir” diye açıkladı.

İran’ın komşularıyla iyi ilişkiler kurmak için kararlı ve gereken iradeye sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Ruhani, İslami ve insan haklarına karşı işlenen cinayetlerin kamuoyu nezdinde tepkilere neden olmasının doğal olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan devletinin işlediği bir caniyeti örtbas etmek için garip bir yöntem kulanarak İran ile ilişkilerini kestiğini duyurmasına işaret eden Cumhurbaşkanı Ruhani, ilişkileri kesmekle işlenen böyle büyük bir cinayetin kamufle olunamayacağını kaydetti.

Terörün kökünün kazılması için ilk önce teröristlere yardım yataklık edenlerin baskı altına alınması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Ruhani, teröristlere mali yardım eden, onlardan petrol alan ve onlara silah sağlayan ülkelerin hangileri olduğunun herkesçe bilinen bir gerçek olduğunu söyledi.

Tahran-Kopenhag ilişkilerinin gelişmesi gerektiğini de dile getiren Cumhurbaşkanı Ruhani, iki ülke ilişkilerinin genişlemesinin iki ülke halkının yararına ve uluslararası barış ve istikrarın sağlanmasında katkıda bulunacağını ifade etti.

Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen de bu görüşmede ülkesinin İran’la ilişkilere özel önem verdiğini ve yaptırımlar sonrası dönemden doğan fırsatların değerlendirilmesini istedi.

Yanında bulunduğu Danimarka ekonomik heyetinin İran tarafıyla en kısa zamanda ortak ekonomik projelere imza atmayı beklediklerinin altını çizen Jensen, “Ancak İran’ı sadece ekonomik bir fırsat olarak görmemeliyiz ve teknoloji transferi ve ortak yatırım hususunda da faaliyet etmeliyiz” açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan’ın Ayetullah Şeyh Nimr’i idam etmesine itiraz eden ülkelerin başında Danimarka olduğnu da dile getiren Jensen, “İyi ve kötü terörizm yoktur. İslam terörizmle eş anlamlı değil, aksine onunla tam muhaliftir. Ancak maalesef bazıları İslam adını kötüye kullanarak terör eylemi gerçekleştiriyor. Kuşkusuz bu biçimden insanlar sapkınlar ve biz bunu her zaman belitmişiz” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.