Suudi Arabistan’ı kara listeden çıkartan BM’ye dünya halklarından tepki yağıyor

  • 09 Haziran 2016
  • 867 kez görüntülendi.
Suudi Arabistan’ı kara listeden çıkartan BM’ye dünya halklarından tepki yağıyor

Birleşmiş Milletler’in (BM), Yemen’de yaşanan çocuk ölümleri nedeniyle kara listeye aldığı Suudi Arabistan’ı birkaç gün sonra listeden çıkarması büyük tepki çekti.

20 İnsan hakları müdafaa örgütü BM genel sekreterine mektup göndererek, Suudi rejiminin liderliğindeki koalisyonun adının yeniden çocuk haklarını ihlal edenler listesine alınmasını istedi.

BM geçen hafta Yemen’de yüzlerce çocuğun ölümüne yol açması nedeniyle Suudilerin liderliğindeki askeri koalisyonu kara listeye almıştı. Ancak koalisyonun dün listeden çıkartıldığı açıklandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un sözcüsü, kararın zaten geçici olarak alındığını ve nihai kararın ağustos ayında sonuçlanacak soruşturmanın ardından verileceğini belirtti. Ancak BM’nin bu tutumu, ‘Suudilerin baskısına boyun eğme’ olarak nitelendi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcilerinden Philippe Bolopion, BM’nin Suudi Arabistan’ı kara listeden çıkarmasının son derece rahatsız edici olduğunu vurguladı. Uluslararası Af Örgütü de, BM’nin Suudilerin baskısı sonucu geri adım attığını ve bu durumun örgütün güvenilirliğine zarar verdiğini söyledi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric ise, tepkiler üzerine açıklama yaparak “Bunun bir geri adım politikası olduğunu düşünmüyorum. Araştırmanın sonucunu dikkate alacağız” dedi. Suudi Arabistan’ın BM temsilcisi Abdullah el Muallimi ise BM’nin aldığı kararın değiştirilemez olduğunu savunarak Yemen’deki çocuk ölümlerinin fazla abartıldığını öne sürdü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.